Fortsatt uppåt i New York

USA-fonder har stigit 20 procent hittills i år, trots att konjunkturen globalt har försvagats. Låga räntor och starkare bostadsmarknad verkar räcka för att locka fler köpare.

Jonas Lindmark 2013-05-17 | 10:12
Facebook Twitter LinkedIn

Den starka börsuppgången i New York fortsätter och ser ut att ha inspirerat till ett bredare globalt börsrally. Efter en paus under andra halvåret 2012, då främst Europa utvecklades bättre, så verkar de två största aktiemarknaderna USA och Japan ha initiativet.


Samtidigt har det senaste halvåret dominerats av statistik som visar svagare ekonomiskt tillväxt globalt och IMF sänkte förra månaden sin prognos för den globala tillväxten från 3,5 till 3,3 procent (vilket är lågt, befolkningsökningen är 2,5 procent). De aktier som utvecklats bäst är aktier i företag i stabila branscher som läkemedel och konsumentvaror, bland länder är vinnarna USA och Japan. Dessutom har råvarupriserna i snitt fallit 3 procent hittills i år. Det är tvärtom mot normala börsuppgångar då vinnarna brukar vara aktier i konjunkturkänsliga företag och tillväxtmarknader.


Låga räntor


En viktig förklaring till börskursernas beteende är rimligen kombinationen av extremt låga marknadsräntor runt om i världen, på hejade av centralbankerna, och att dåliga nyheter om konjunkturen gör att räntorna förväntas vara låga längre än tidigare (mer om detta i ”Tvärtom när låga räntor lyfter globalfonderna”). Dessutom verkar rädslan för djupare kriser ha minskat rejält, både i USA och i Europa.


Att USA-fonderna i snitt har stigit 20 procent hittills under 2013 beror nog också på att det finns flera argument för att placera en rejäl del av ett långsiktigt sparande i USA-aktier. Många världsledande företag med hög historisk tillväxt är börsnoterade i New York och starka marginaler ger rimliga värderingar i förhållande till de låga räntorna och dagens vinstnivå.


Den inhemska ekonomin i USA fortsätter att långsamt återhämta sig efter finanskrisen och en viktig positiv nyhet är att bostadsmarknaden har vänt, med stigande priser och ökat byggande i många regioner. Logiken är enkel, både fallande priser och låga räntor har hjälpt till att locka människor att flytta från hyreslägenheter till egna villor. Så länge bostadspriserna föll valde många att vänta, men så snart botten ser ut att vara passerad så ökar efterfrågan.


USA-dollarn är kvar på en rimlig nivå, medan den svenska kronan är ovanligt stark. Det ger fler USA-aktier per krona samtidigt som amerikanska företag har fått lättare att konkurrera. Delvis skyms dock styrkan hos börsuppgången i New York de senaste åren av att dollarn försvagats – för även om uppgången räknat i dollar innebär att USA-index dubblats de senaste fyra åren så försvinner en stor del av den uppgången när aktiekurserna räknas om till svenska kronor.


USA lite dyrare än snittet


Därmed är det befogat att fundera på om USA-fonderna nu har stigit så mycket att den framtida avkastningen blir mager. De analyser jag läst verkar överens om att USA-aktier är lite högre värderade än historiska genomsnitt och än börserna i andra världsdelar. Fast å andra sidan ser framtidsutsikterna för börsföretagen lite ljusare ut i USA, vilket kan motivera en högre värdering.


Avgörande det närmaste året tror jag blir att aktier fortsätter att locka investerarna mer än obligationer, eftersom räntorna är så låga. Fast som vanligt finns risken att någon oväntat chock (ökad inflation, krig, jordbävning) får stora grupper investerare att trycka på säljknappen.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar