För några år sedan var Latinamerikafonderna vinnarna, med högst avkastning både på kort och på lång sikt. Men både de senaste tre åren och hittills i år har utvecklingen varit svag.
Vinnare hittills år 2013 är istället Japanfonder som i snitt stigit 19 procent, samt aktiefonder med hög andel USA-aktier. Latinamerikafonderna har bara stigit 1 procent sedan årsskiftet, lika lite som snittet bland övriga tillväxtmarknader.
De senaste tre åren har, fram till 24 april, är snittet i kategori Latinamerika en värdeminskning på 8 procent. Nedgången är lite mindre för övriga tillväxtmarknader, medan värdeökning främst skett i USA och på ett fåtal mindre aktiemarknader.
Ny president
Förklaringen till den svaga utvecklingen de senaste tre åren är främst problem i Brasilien, som dominerar Latinamerikafonderna med normalt över 50 procent av förvaltat kapital. Aktiekurserna på den näst största marknaden Mexiko har faktiskt stigit rejält, särskilt efter förra årets presidentval, som gjorde att det dominerande politiska partiet PRI återtog makten.
Förväntningarna på den nya presidenten Enrique Peña Nieto var stora redan innan han tillträdde i december 2012, och de senaste två månaderna har han börjat leverera. Enligt kommentarerna i den brittiska tidningen The Economist verkar Peña ha bestämt sig för att rensa bort de monopol som har blockerat Mexikos tillväxtmöjligheter.
26 februari arresterades Elba Esther Gordillo, ledare för det mäktiga lärarfacket. 11 mars tillkännagavs en reform som ökar konkurrensen både för det dominerande TV-bolaget Televisa och för telekombjässen América Móvil. Den här veckan har president Peña dock tvingats tillfälligt dra tillbaka en bankreform som skulle ha ökat tillgången på krediter för småföretag bland annat genom att tillåta utländsk konkurrens.
De grundläggande problemen för Mexico, som delvis förklarar både den höga kriminaliteten och den svaga tillväxten, är att majoriteten av befolkningen är fattig och de stora ekonomiska klyftorna mellan fattiga och rika. Brasilien har de senaste tio åren lyckats lyfta en stor del av befolkningen ur fattigdom, när intäkterna från höga råvarupriser har fördelats. Mexiko skulle behöva göra något liknande, så att arbetslösheten minskar och medelklassen växer.
Börsuppgången under andra halvåret 2012 var brant, efter att Enrique Peña Nieto vann presidentvalet, så mycket av förbättringarna är redan inräknade i aktiekurserna. Och vissa reformer kommer troligen på kort sikt att sänka börsföretagens vinster, åtminstone de som hittills har haft monopolliknande privilegier. Dessutom är det svårt för svenska fondsparare att komma åt en ren Mexikofond, det enda alternativet här på Morningstar är en börshandlad indexfond (ETF) från iShares. Därmed återstår att Latinamerikafonderna i snitt har 21 procent investerat i Mexiko.