Tydligt vägval

De svenska IT-fonderna ger spararen ett tydligt vägval. Bra argument finns för båda alternativen, men utvecklingen de senaste åren är knappast en bra guide.

Jonas Lindmark 2013-03-21 | 12:42
Facebook Twitter LinkedIn

Som ett arv efter IT-bubblan kring år 2000 finns fortfarande ovanligt många aktiefonder inriktade på just denna typ av börsaktier. Av totalt 29 svenskregistrerade branschfonder finns 9 i Morningstars kategori ”Ny teknik” medan det helt saknas svenska branschfonder i bland andra kategorierna bioteknik, finans, infrastruktur, kommunikation och ädelmetaller.


Vägval


Inom gruppen finns ett tydligt vägval. 6 av 9 svenska IT-fonder har placerat under 3 procent i svenska aktier i senast rapporterad portfölj, medan tre har betydligt mer: Lannebo Vision 22 procent, Öhman IT 25 procent och Swedbank Robur Ny teknik hela 65 procent i Sverige. Övriga fonder har istället mellan 57 och 83 procent placerat i USA.


De IT-fonder som har störst andel USA har även högst andel stora börsbolag, vilket är logiskt eftersom de flesta marknadsledarna är amerikanska. Länsförsäkringar Teknologi ligger i topp med 87 procent stora bolag och största innehav i fonden är Oracle, Apple, Microsoft, IBM och Google. Samtliga välkända bjässar även i Sverige.


Extremfallet åt andra hållet är Swedbank Robur Ny Teknik (fd Banco Teknik & Innovation) som bara har placerat 15 procent i stora bolag och istället främst investerar i mindre svenska börsföretag som Elekta, Hexagon, Meda, Axis och Saab. Innehaven är dessutom inte alls lika tydligt fokuserade på leverantörer av mjukvara och hårdvara inom IT, här finns även flera andra typer av företag med en hög andel forskning och utveckling.


Vinnare framöver?


Vilken typ av fond i kategorin ”Ny teknik” som blir vinnare framöver är långt ifrån självklart. De senaste tre åren har svenska småbolag varit en bättre placering medan Länsförsäkringar ligger i botten både räknat tre och fem år bakåt. Fast de trenderna kan vända.


Möjligheten för företag och deras vinster att växa drastiskt är förstås större om utgångspunkten är specialiserad produktion och liten marknadsandel. Samtidigt har storbolagen ofta dominerande marknadspositioner, vilket ger andra fördelar. Apples uppgång förra året till att under en period vara världens högst värderade börsbolag visar styrkan i att vara störst och därmed nå högre vinstmarginaler. Men trenderna växlar som sagt, utvecklingen de senaste åren är knappast en bra guide.


I ett långt historiskt perspektiv är det småbolagsaktier som har stigit mest i värde. En rimlig förklaring är att placerarna har fått betalt för att riskerna för oväntade bakslag är större, medan de största företagen ofta har välkända varumärken som lockar placerare att betala för mycket för deras aktier. Bland småbolagen finns många ”förhoppningsbolag” som misslyckas helt, men det kompenseras av att några lyckas växa extremt och bli framtidens storbolag.


Även den allmänna börsutvecklingen påverkar. Om dåliga nyheter ger nedgång så blir raset troligen mindre för storbolag i USA, men omvänt är det knappast dessa som stiger mest om intresset för risktagande ökar. Min slutsats är att jag inte kan spå vilken typ av teknikfond som blir vinnare framöver. Fast min känsla är att oddsen är bättre för svenska småbolag, så jag skulle välja en fond som placerar mer än 3 procent i Sverige.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar