Bioteknik vinnare med ökad risk

Ett fåtal USA-bolag dominerar bioteknikfonderna, vilket straffar sig när börserna i New York vänder nedåt. Risken är lägre i läkemedelsfonder.

Jonas Lindmark 2013-03-13 | 14:38
Facebook Twitter LinkedIn

Bioteknikfonderna var bland vinnarna 2012 med en uppgång på i snitt 18 procent. Och de har fortsatt att stiga brantare än snittet även första kvartalet 2013.


Därmed förstärks den trend som funnits de senaste fem åren, att bioteknik är en vinnare bland branschfonderna. Undantaget var 2009 då andra typer av aktier återhämtade sig efter finanskrisen, medan bioteknik klarade sig nästan utan nedgång 2008.


Det finns fyra bioteknikfonder som säljs till svenska småsparare: Franklin, Pictet, SEB och UBS. En granskning av deras portföljer visar att de är märkligt lika. Mer än halva fondförmögenheten är placerad i de tio största innehaven och samma börsbolag återkommer som största innehav i alla fyra: Gildead (snitt 8,8%), Amgen (7,3%), Biogen (6,5%) och Celgene (6,5%).


Tillväxtbolag i USA


USA dominerar helt, både bland de största innehaven och totalt är mellan 87 och 94 procent av aktieinnehaven i amerikanska börsbolag. Det är naturligt eftersom en stor del av världens främsta forskare på området finns vid universitet i USA. 75 procent av innehaven är i tillväxtbolag vilket hänger ihop med de starka förväntningar som finns att hitta nya mediciner, som gör att verksamheten till stor del kan finansieras med externt riskkapital. En viktig förklaring till den starka utvecklingen både 2012 och hittills i år kan därför vara att börserna i New York har varit starkare än världsindex. Aktiekurserna lyfts delvis av den allmänna uppgången, inte enbart av specifika nyheter om bioteknikföretagens verksamhet.


Men den historiska utvecklingen visar att bioteknikaktier är betydligt mer riskabla än aktier i läkemedelsbolag, standardavvikelsen är 14 jämfört med 9 de senaste tre åren. Efter arton månader med stark värdeutveckling har risken ökat att dåliga nyheter lockar till vinsthemtagning. Så länge de senaste månadernas optimism om återhämtningen i USA:s ekonomi håller i sig, kommer troligen intresset för risktagande vara tillräckligt starkt för att hålla bioteknikaktierna uppe. Men se upp när börserna i New York vänder nedåt.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar