Stockholmsbörsen har börjat året brant uppåt, nästan lika stor uppgång som i början av förra året. Sverigefonderna har i snitt stigit 11 procent de senaste tre månaderna och är tillbaka på samma nivå som i juni 2011, strax innan eurokrisen blossade upp och börserna runt om i världen rasade.
Ericsson är vinnare, upp 34 procent på tre månader. Det stora lyftet kom i slutet på januari när rapporten för fjärde kvartalet innehöll stigande omsättning och bättre marginaler. Men som jag påpekade för ett år sedan är reaktionerna på enskilda kvartal ofta orimligt stora, eftersom Ericssons resultat även tidigare har svängt kraftigt enskilda kvartal (”Börsen är galen, inte Ericsson”, länk ovan till höger).
Andra svenska storbolagsaktier som har stigit mer än 20 procent det senaste kvartalet är Alfa Laval, Industrivärden, Investor, NCC, Nordea, SEB och Swedbank. Att storbankerna stigit är logiskt eftersom de ökat sina vinster och förslagit höjda utdelningar. Även övriga skulle tjäna på en starkare konjunktur och det verkar ha blivit fler som hoppas på bättre tider senare i år.
Samtidigt har den svenska konjunkturen försvagats och 2013 spås bli ett svagt år. Ute i Europa ser det ännu dystrare ut. Men aktiemarknaden blickar kanske längre framåt. Bakom de stigande aktiekurserna verkar det, förutom förhoppningar om en vändning uppåt i konjunkturen senare i år, även ligga ökat intresse för den exponering mot tillväxtmarknaderna som många stora svenska börsbolag ger.
Minska övervikten
De Sverigefonder som tjänat mest på uppgången de senaste tre månaderna är småbolagsfonder, men även indexfonder som bara köper storbolag. Lägst är värdeökningen generellt hos de Sverigefonder som främst investerar i medelstora industriföretag.
För mig bildar detta ett oroande mönster som känns bekant från tidigare tillfällen då aktiemarknaden tagit ut för mycket positivt i förskott. Kanske har jag fel, kanske överraskas vi av oväntat positiva nyheter senare i år. Men de placerare som liksom jag det senaste året har haft en övervikt svenska aktier tycker jag ska passa på efter den senaste börsuppgången och ta hem en del av vinsterna.
Fast de långsiktiga argumenten för Sverigefonder finns kvar (se ”Minst en fjärdedel Sverigeförvaltare”) så jag menar inte det är dags att flytta allt aktiesparande från Stockholmsbörsen. Det jag menar är att om du tidigare har följt mina råd och hösten 2011 flyttade pengar till Sverigefonder, så är det nu dags att sprida risktagandet. Längre söderut i Europa finns större utrymme att överraska positivt och Asienfonderna har haft en förvånande svag utveckling senaste året.