Större politisk risk på tillväxtmarknader

Risken att förlora pengar därför att politiker höjer skatter eller försämrar villkor är större på tillväxtmarknader. Brasilien är ett tydligt exempel.

Jonas Lindmark 2013-01-17 | 13:30
Facebook Twitter LinkedIn

Många tillväxtmarknader har främst börsnoterade företag som är geografiskt bundna till landet via fastigheter, råvarufyndigheter eller infrastruktur. De största branscherna är normalt fastigheter, råvaror, bank och telekommunikation.


Dessa företag kan inte flytta sin verksamhet till andra länder, eftersom intäkterna är kopplade till fysiska investeringar och tillgångar i landet. Därför vet politikerna att de vid behov kan höja beskattningen eller försämra företagens villkor.


Ett exempel för några år sedan var när Ryssland höjde skatten på oljeexport och tog nästan alla intäkter över 28 dollar per fat, vilket krävdes eftersom ryska staten på bara fem år hade trefaldigat sina utgifter (se ”Ryskt budgetunderskott”, länk ovan till höger).


Sänkta priser i Brasilien


Ett aktuellt exempel är Brasilien, där regeringen försöker att på olika sätt stimulera ekonomisk aktivitet, helst genom sänkta priser. Det grundläggande problemet att tillväxten har försvagats samtidigt som inflationen fortsätter att vara hög. Konsumentprisindex för december visar en inflation på 5,8 procent, vilket är i överkanten på centralbankens mål att hålla inflationen mellan 2,5 och 6,5 procent.


På olika sätt försöker politikerna därför stimulera ekonomin och samtidigt hålla tillbaka inflationen. President Dilma Rousseff och hennes regering har tvingat Petrobras att sänka sina bränslepriser och nästa steg är att försöka sänka elpriserna med i snitt 28 procent, delvis genom skattesänkningar men främst genom att elbolagen tvingas sänka sina priser. Därför har bland annat Elektrobras ställts inför valet att antingen gå med på nya kontrakt eller riskera att de förlorar sina tillstånd nästa gång de ska förnyas. Aktiekursen föll 60 procent förra året och Skagen Global som är en av Elektrobras storägare har protesterat.


Börsindex i Sao Paulo har fallit rejält de senaste två åren. Latinamerikafonderna placerar fortfarande mer än hälften av sitt kapital i Brasilien och steg därför i snitt bara 6 procent förra året, medan Morningstars fondindex för Östeuropa exklusive Ryssland steg 20 procent och Asien steg 15 procent. En snabb vändning uppåt för Brasiliens ekonomi verkar osannolik, eftersom problemen är omfattande. Men de stora råvarutillgångarna finns kvar som grundläggande argument för att landet på sikt har goda möjligheter att utvecklas starkt.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar