Lyft för Kinafonderna

Efter svag utveckling under sommaren så vände trenden och Kinafonderna steg 10 procent sista kvartalet 2012. Nu hänger ovanligt mycket på politiska beslut.

Jonas Lindmark 2013-01-10 | 15:11
Facebook Twitter LinkedIn

Alla typer av aktiefonder gav bra avkastning under 2012, i snitt steg de 11 procent. Starkast både helåret och sista kvartalet var Turkietfonderna. Bland de stora kategorierna var Europafonderna vinnare under helåret och Kinafonderna under sista kvartalet.


Asienfonderna starka


Asienfonderna steg förra året lite mer än snittet, 15 procent, och var starka främst under årets avslutning. Utvecklingen på världens aktiebörser under 2012 hade nämligen tre olika perioder. De första två månaderna steg alla typer av placeringar väldigt kraftigt när oron över eurokrisens effekter mattades och aktiefonderna steg i snitt 7 procent. Sedan följde ett halvår då riskviljan minskade och de flesta aktiefonder backade lite, med undantag av USA-fonder. Slutligen de sista fyra månaderna då intresset för risktagande åter ökade och särskilt Asienfonder men även Europafonder utvecklades starkt.


Ett bra sätt att få överblick är Morningstars fondindex som är uppdaterade per 31 december (finns under Verktyg i menyn ovan). De visar att Thailand gav högst avkastning i Asien under 2012. I snitt steg Thailandsfonderna drygt 30 procent, drygt dubbelt så mycket som snittet bland alla typer av Asienfonder.


Bland populära inriktningar så har Indienfonder som vanligt utvecklats starkt när marknaden stiger, uppgången totalt under 2012 är 18 procent. I media har återkommande rapporterats om de svåra problem som Indien har med bristfällig infrastruktur, men det verkar inte ha haft så stor effekt på investerarnas optimism.


Titeln årets förlorare gick under sommaren till Kinafonderna, efter att de föll tillbaka brant i våras. Men den trenden vände med besked i september och kategorin blev istället vinnare under de senaste fyra månadernas uppgång. Uppgången det senaste kvartalet på 10 procent är lika stor som helårets värdeökning. Hösten stora händelse i Kina var valet av ny politisk ledning, när Xi Jinping vid partikongressen i november tog över som partiordförande efter Hu Jintao. Men detta var väntat och det är rimligen snarare oväntat stark ekonomisk utveckling som lyft Kinafonderna.


Framtiden


Börsutvecklingen hänger precis som förra året till ovanligt stor del på politiska beslut, så framtiden fortsätter att vara svår att spå. När jag uppdaterade Morningstars PPM-tips i början på november chansade jag på att uppgången i Kina skulle fortsätta kring årsskiftet (se ”Mer Asien och småbolag i PPM-portföljerna”).


Men under det nya årets två första veckor har börsuppgången istället varit jämnt fördelad och det är snarare USA-aktier som har tagit revansch. Den amerikanska kongressens beslut på nyårsdagen att undvika ”fiscal cliff” genom att skapa en tidsfrist på två månader för budgetbeslutet ger en fortsatt osäkerhet som påverkar även Asienfondernas utveckling.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar