Stark potential kvar i Europa

Den politiska viljan har visat sig stark nog att rädda euron, vilket gör Europafonderna till vinnare. Men det dröjer kanske tio år innan alla fördelar utnyttjas fullt ut.

Jonas Lindmark 2012-11-22 | 15:20
Facebook Twitter LinkedIn

Europafonderna är vinnare de senaste tre månaderna, upp 4 procent i snitt medan både Japan- och USA-fonderna har backat 1 procent. Delvis kan skillnaden bero på ett ökat intresse för risktagande, eftersom även de flesta tillväxtmarknader stigit.


Euron ett politiskt beslut


Men viktigt för placerarna är rimligen också att förväntningarna har stärkts att eurokrisen kommer att lösas på ett bra sätt. Förbundskansler Angela Merkel har gjort allt tydligare uttalanden att Tyskland kommer att göra det som krävs för att behålla en gemensam valuta i Europa. Politikerna i Berlin verkar ha accepterat att de ändå kommer att få betala mycket av notan för eurokrisen, så nu väljer de att fokusera på att få så bra villkor som möjligt och stärka det tyska inflytandet inom EU.


Avgörande för att besegra rädslan att även länder som Spanien och Italien skulle lämna euron var ECB-chefen Mario Draghis upprepade uttalanden under sommaren och hösten att centralbanken kommer att göra allt som krävs för att rädda euron. När han fick stöd av övriga ledande politiker framstod det som tydligt att den politiska viljan att rädda euron är så stark att den övervinner de nationalekonomiska problemen.


Jag är inte förvånad, min tron på euron har varit stark genom hela krisen. Strax efter det inledande börsraset 2011 skrev jag så här: ”Att hålla fast vid euron är ett politiskt beslut, inte ett ekonomiskt beslut. Det betyder att förhandlingar mellan regeringschefer avgör, inte rädslan hos investerare att bankerna i Grekland inte kommer att betala tillbaka lånen. Att införa euro som en gemensam valuta var och är en viktig del av strävan efter en gemensam marknad med fri rörlighet, som liknar USA. Den ger ökade möjligheter till konkurrens och därmed lägre kostnader – men i botten finns målet att undvika krig och andra konflikter i framtiden, genom att knyta starkare ekonomiska band. Därför kommer beslut att fortsätta stötta Grekland att vara en del av Europas gemensamma politisk strategi – precis som Jämtland kommer att fortsätta vara en del av Sverige.”
(”Jämtland klarar sig, köp Europafonder”, länk ovan till höger).


Stark potential


Sedan dess har Europafonderna stigit lite grann, men USA-fonderna var vinnare fram till i mars. Först det senaste halvåret är det istället Europafonderna som utvecklats bättre. I ett längre perspektiv är det aktiebörserna i Europa som återhämtat sig sämst efter börsraset 2008 och jag håller fast vid att det ger potential för ytterligare stark återhämtning när väl den ekonomiska utvecklingen förbättras.


Någon snabb återhämtning under 2013 ser det dock inte ut att bli. Mycket återstår innan alla nödvändiga politiska beslut är tagna. Även länder som hittills klarat sig lindrigt undan misstro från internationella investerare, som Frankrike, har svåra problem och det är inte alls självklart att återhämtningen sker utan bakslag.


Trots det håller jag fast vid att Europa har en stark potential att dra alla fördelar av den gemensamma marknaden och utvidgningen 2004 med tio nya medlemsstater. Kanske tar det ytterligare tio år innan den fria rörligheten inom EU har nått i närheten av att utnyttjas fullt ut, men mitt tips är att vägen dit ger en stor fördel för de börsföretag som har sin huvudverksamhet på vår kontinent.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar