Alla ekonomitidningar och de flesta börskommentatorer har skrivit den senaste veckan om den amerikanska finanspolitiken: den hotande åtstramning som amerikanerna själva kallar ”fiscal cliff” och som hotar att ge nedskärningar som påverkar BNP i USA negativt med ungefär 5 procent under 2013. De politiska positionerna har varit låsta de senaste två åren, men nu krävs en kompromiss som accepteras av både representanthuset där majoriteten är republikaner och av senaten där majoriteten är demokrater.
Barack Obama återvaldes 6 november, och även i övrigt är den politiska maktfördelningen oförändrad. Nu kan politikerna inte skjuta på avgörandet lägre, intensiva förhandlingar pågår antagligen redan i Washington för att försöka hindra åtstramningen i januari. Om majoriteten politiker i kongressen och presidenten inte lyckas komma överens om lagändringar, så sker i början av nästa år en trefaldig åtstramning: de senaste årens stimulanspaket upphör, stora skattesänkningar försvinner och automatiska nedskärningar av såväl krigsmakten som sociala bidrag inleds.
Tillväxten i USA har de senaste åren varit svag, effekterna av finanskrisen 2008 håller fortfarande ned efterfrågan i ekonomin och rekordlåga räntor har nätt och jämt lyckats kompensera. Om Washington misslyckas med att hitta en reform som majoriteten accepterar, så kommer BNP i USA troligen att krympa. De negativa effekterna kommer dessutom att sprida sig över världen. Olika typer av aktiefonder kommer att falla i värde. Men omvänt så skulle en framgångsrik kompromiss lyfta ekonomin både realt och psykologisk. Inte bara USA-fonder utan även de flesta andra aktiefonder skulle stiga.
Ingen brådska
Oddsen är oklara och någon tydlig tidtabell finns inte. Utifrån min erfarenhet av politiker så kommer både demokrater och republikaner i USA att spela ”chicken race” och försöka få motståndarna att ge större eftergifter genom att spela mer omedgörliga än de egentligen är. Därför fortsätter förhandlingarna troligen under början av januari och då kan det komma ett läge när aktiemarknaden blir överdrivet pessimistisk och ger ett bra köptillfälle. Däremot blir det knappast en brant börsuppgång så länge osäkerheten består. Vänta alltså till i början av januari med att köpa USA-fonder.
Men det finns även en tydlig risk att så många politiker envist håller fast vid sina positioner och vallöften att den trefaldiga åtstramningen står fast och USA:s ekonomi faller ned i en ny recession, så jag avråder från att välja en högre andel aktier än normalt. Och eftersom osäkerheten troligen kommer att bestå minst till i januari, så det är ingen brådska att köp USA-fonder nu även om man tror starkt på att det till slut blir en överenskommelse om nästa års budget i Washington.