Nu finns 17 Rysslandsfonder hos PPM

Trots rejäl värdeminskning de senaste fem åren fortsätter Ryssland att vara det populäraste landet bland PPM-spararna. Men de sju nykomlingarna har få väljare, så ersätt dem med fonder inriktade på länder som Spanien och Thailand.

Jonas Lindmark 2012-09-13 | 12:47
Facebook Twitter LinkedIn

Bortsett från Sverigefonderna, så finns det ingen annan typ av landfond som är så populär hos Pensionsmyndigheten som Rysslandsfonderna. Där finns per 31 augusti 8,3 miljarder kronor, medan den näst mest populära kategorin USA-fonder innehåller 4,9 miljarder.


Det kan verka konstigt eftersom kategorin är bland de som har utvecklats sämst de senaste fem åren. Fondindex för Rysslandsfonderna har backat 34 procent medan snittet för alla aktiefonder är en värdeminskning på 18 procent. Sverigefonderna har bara backat 6 procent i snitt sedan augusti 2007.


Tre klart populärast


När PPM startade hösten 2000 så fanns det bara en enda Rysslandsfond att välja på, HQ Ryssland som för ett par år sedan bytte namn till Carnegie. Men den ovanligt stora osäkerheten om landets framtid har skapat dramatiska svängningar på Moskvabörsen och flera år har Rysslandsfonderna varit vinnare, vilket lockat många fondsparare. Efter att ha rasat mest av alla under hösten 2008 så blev kategorin vinnare under 2009 och sedan dess har ytterligare sju Rysslandsfonder lanserats hos Pensionsmyndigheten. Den senaste är Trigon Russia Top Picks som blev valbar 29 augusti. Därmed finns just nu 17 PPM-alternativ att välja på i kategorin.


Merparten av pengarna (84 procent av 8,3 miljarder kronor per 31 augusti) finns i de tre populäraste Carnegie, East Capital och Swedbank Robur som tillsammans har 223.000 väljare. Det beror rimligen till stor del på att dessa varit valbara i över tio år och har bäst avkastning den senaste tio åren. Kontrasten är stor mot de tio minst valda, som tillsammans bara har knappt 14.000 väljare och innehåller mindre än 4 procent av PPM-sparandet i Rysslandsfonder.


Hellre fler länder


Tänkvärt är att det samtidigt är många länder som saknas helt bland PPM-fonderna. Spanien och Thailand är de två populäraste länderna för svenska charterresor, och det är vanligt att svenskar köper hus där och flyttar dit som pensionärer. Därför är det fullt rimligt att många yngre skulle vilja placera en del av sitt pensionssparande på börserna där. Men inom premiepensionen finns varken någon Spanienfond eller Thailandfond, trots att flera säljs via andra svenska mellanhänder.


PPM-spararna behöver verkligen inte 17 Rysslandsfonder att välja på, det skulle räcka med de tre populäraste. Hellre fler andra länder, som Spanien och Thailand. Därför vore det uppenbart bra om Pensionsmyndigheten kunde tvinga fram en jämnare fördelning mellan fonderna så att alla stora aktiemarknader blev valbara.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar