Mycket hänger på Apple

Apple har blivit världens högst värderade börsföretag och är ofta största innehav i både IT-fonder, USA-fonder och globalfonder. Men rekordstora marginaler är sällan uthålliga.

Jonas Lindmark 2012-09-06 | 11:38
Facebook Twitter LinkedIn

IT-fonderna har även under 2012 utvecklats bättre än snittet för aktiefonder. Medan globalfonderna i snitt har stigit 5 procent fram till 3 september, så har de svenska fonderna i kategorin Ny teknik klättrat 9 procent. En viktig förklaring är den fortsatt branta kursökningen för Apple, som har klättrat 65 procent i år och blivit världens högst värderade börsföretag.


De svenska IT-fonderna har kraftigt påverkats av Apples uppvärdering. Sju av tio har enligt senaste rapport Apple som största innehav och i snitt har de tio fonderna 8,6 procent investerat i Apple-aktier.


650 miljoner per dag


Den brant stigande aktiekursen är logisk sett till dagens extremt stora vinster. Apple redovisade för sitt tredje kvartal en omsättning på 35 miljarder dollar och en vinst efter skatt på 8,8 miljarder, motsvarande 9,32 dollar per aktie. Aktiekursen är när detta skrivs 675 dollar, så om vinstnivån antas oförändrad blir p/e-talet 18. Omräknat till kronor är Apples vinst svårfattbara 236 miljarder kronor på ett år – eller 650 miljoner per dag.


Börsvärdet hos samtliga aktier är 633 miljarder dollar. Financial Times påpekade igår att Apple motsvarar det sammanlagda börsvärdet på alla börsnoterade företag i Grekland, Spanien, Portugal och Irland. Fyra länder med tillsammans 75 miljoner invånare har bara börsnoterade företag med ett sammanlagt värde som motsvarar Apple, som har 63.000 anställda. Skillnaden är förstås att Apple har en väldigt lönsam verksamhet, medan euroländerna i södra Europa har svårlösta problem.


Men frågan är om de extrema vinsterna är uthålliga?


Klarar Apple att fortsätta leverera 650 miljoner kronor i vinst varje dag, året om? För bara några år sedan var Nokia världens största och mest lönsamma tillverkare av mobiltelefoner. Men många av deras kunder har bytt till andra leverantörer, bland annat till Apple.


Mer än hälften i tio största


Problemet med att vara på toppen är att det bara finns en väg därifrån. Vissa företag som dominerar sin bransch har klarat att under lång tid behålla hög lönsamhet, men de flesta blir till slut mätta och trötta, omsprungna av snabbfotade konkurrenter. Detta är främst en risk för IT-fonderna som även i övrigt har koncentrerade portföljer där normalt mer än halva förmögenheten har investerats i de tio största innehaven. Och nästan alla IT-fonder domineras av Apple och branschens andra bjässar i USA. Även aktivt förvaltade fonder som Länsförsäkringar Teknologi och SEB Teknologi har de sju största aktierna i MSCI IT-index med bland sina tio största innehav.


Fast bland de tio svenska IT-fonderna finns det två undantag: Swedbank Robur Ny Teknik investerar främst i små och medelstora svenska företag och Öhman IT investerar betydligt friare från index även om både Apple och Microsoft finns med bland de största innehaven.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar