Nästa vecka är det fem år sedan både Stockholmsbörsen och världsindex passerade toppen sommaren 2007. Ännu har de inte lyckats återhämta hela börsraset 2008, även om MSCI Sweden var nära för ett år sedan.
Startpunkten flyttas
Under de närmaste 17 månaderna flyttas startpunkten för 5-årsperioden drastiskt, vilket påverkar flera viktiga nyckeltal. När börsraset som började hösten 2007 och tog ytterligare fart nedåt 2008 försvinner ur 5-årsstatistiken, så kommer både rangordningen mellan fonder, riskberäkningar och fondbetyg att ändras rejält.
Just nu är det en udda blandning fonder som toppar listan när fondernas sorteras på 5 års avkastning: hedgefonder, utländska obligationsfonder, bioteknik och fonder inriktade på asiatiska länder som Indonesien och Thailand. Men om drygt ett år kommer istället de fonder som steg allra mest under 2009 att få mer uppmärksamhet. Bland ”vinnarna” kommer vi då att se en stor andel Sverigefonder, som gav ovanligt hög avkastning både 2009 och 2010.
En liknande förändring har redan skett av 10-årssnitten, där större delen av börsnedgången efter IT-bubblan år 2000 redan har försvunnit ur beräkningarna. Under de närmaste tre månaderna försvinner resten av nedgången, eftersom botten för Stockholmsbörsens del nåddes i början av oktober 2002. Världsindex nådde dock inte botten förrän i mars 2003.
15 år ger balanserad bild
Ett problem när startpunkten för historiska beräkningar ligger strax efter botten på ett börsras är att nyckeltalen ger en överdrivet positiv bild av avkastningen hos aktiefonder. Morningstar redovisar dock även fondernas avkastning beräknad 15 år bakåt och där ligger startpunkten just nu i juli 1997. Det är en balanserad startpunkt i mitten av en lång högkonjunktur, så om fonderna har funnit tillräckligt länge finns fortfarande möjlighet att få en balanserad bild av aktiefondernas resultat.