Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

Bortglömd vinnare hos PPM

IT-fonderna fortsätter att överträffa snittet bland aktiefonder. Men trots det stora intresset för Apple och Facebook, så är det med undantag för gamla PPM-väljare få fondsparare som satsar på branschen.

Jonas Lindmark 2012-06-14 | 13:38
Facebook Twitter LinkedIn

Branschfonderna i kategorin Ny teknik fortsätter att vara vinnare, under det senaste året delvis tack vare hög andel USA-aktier. Hittills i år är värdeökningen 7 procent, klart bättre än de flesta länder och branscher. Även under de senaste fem årens oroliga börsutveckling har dessa IT-fonder klarat sig bra, medan globalfonderna i snitt har backat 21 procent så har fondindex för kategorin Ny teknik klättrat 4 procent.


63 procent från PPM


Ändå är det i snitt mindre förvaltat kapital i IT-fonderna än i övriga aktiefonder och inflödet har varit klent de senaste åren. Undantaget är PPM-valet hos Pensionsmyndigheten, som per 31 mars stod för 10,2 miljarder kronor av totalt 16,2 miljarder förvaltat kapital i de svenska IT-fonderna, eller 63 procent. Totalt sett står PPM för 23 procent av det svenska fondsparandet, så det är få andra fondtyper där dominansen är så stort. Förklaringen är att en stor del av de aktiva väljarna enbart har gjort ett första PPM-val hösten 2000, då IT-fonderna hade stigit väldigt kraftigt och var populära.


För tre år sedan var PPM-andelen i de svenska IT-fonderna 58 procent. Ökningen till 63 procent beror på att Pensionsmyndigheten fortsätter att sätta in pengar varje år enligt senaste val, medan intresset hos svenska folket i övrigt verkar svagt.


Fyra av de tio svenska IT-fonderna har fått över 90 procent av kapitalet från PPM-väljare och allra högst ligger Ålandsbanken Time med 97,5 procent. Lägst ligger SEB Teknologi med 35 procent. Störst är Robur Contura som var den allra populäraste PPM-fonden hösten 2000 och numera har bytt namn till Swedbank Robur Technology. Av 9,2 miljarder kronor i fonden stod Pensionsmyndigheten för 6,1 miljarder per 31 mars.


Fast andelen av premiepensionen hos Pensionsmyndigheten som är placerad i IT-fonder har minskat kraftigt. I december 2000 var det 11 procent av de aktiva väljarnas pengar som var placerade i kategorin. 10,2 miljarder per 31 mars av totalt 430 miljarder kronor inom PPM är bara drygt 2 procent.


Trots Apple och Facebook


Minskningen är rimligt i takt med att fondspararna lär sig hur svårt det är att lyckas spå rätt bland länder och branscher, vilket gör att andelen som placeras i breda fonder ökar. Fortfarande har PPM-väljarna mer pengar placerat i IT-fonder än i till exempel Rysslandsfonder eller Kinafonder, så när inte de senaste årens starka värdeutveckling relativt andra fondtyper gjort intryck verkar det osannolikt att kategorins andel inom PPM kommer att öka framöver.


Mer förvånande är att intresset är så svagt inom övrigt fondsparande. Apple har seglat upp som världens största börsföretag och intresset i samband med Facebooks börsintroduktion var mycket stort, men det verkar inte ha lockat fler fondsparare till kategorin. De gamla argumenten från år 2000 med ökad konsumtion av IT-tjänster och hög tillväxt hos försäljningen finns kvar. Men både Ericsson och Nokia har haft återkommande problem och de senaste tio årens återkommande börsras verkar ha gjort fondspararna mer skeptiska till branschens möjlighet att hålla vinstmarginalerna uppe.

NYCKELORD
PPM
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar