Intresset för risktagande ökade under första kvartalet 2012 och vinnare är Rysslandsfonder, Indienfonder och Balkanfonder. I höstas var utvecklingen den omvända och då var läkemedelsfonder vinnare, men i år halkar de efter med en uppgång på i snitt bara 7 procent fram till 27 mars. Globalfonderna har samtidigt stigit 10 procent och Sverigefonderna 12 procent.
Färre lönsamma patent
Fast det finns även andra orsaker till att många investerare är skeptiska till aktier i läkemedelsbolag. En långvarig nedåtgående trend har varit antalet patent för storsäljande mediciner hos branschen bjässar som svenska Astrazeneca. Totalt kommer patent som gäller mediciner med försäljning värd 170 miljarder dollar per år att löpa ut fram till år 2015. Samtidigt minskar antalet nya patent och det har även blivit svårare att få nya mediciner godkända av myndigheterna.
Å andra sidan har svag börsutveckling de senaste tio åren gjort att aktier i läkemedelsbolag numera ofta pekas ut som lågt värderade av fondförvaltare och hög lönsamhet från gamla mediciner har gjort att utdelningarna ofta är höga. Fonder som letar aktier som ger hög direktavkastning har därför ökat sina investeringar i branschen.
Det finns även sätt för läkemedelsbolag att behålla höga marginaler trots att patenten har gått ut. Vanligt är att söka patent för nya varianter av medicinen med minimala förbättringar. Mer ovanligt är att betala konkurrenter för att avstå från att lansera konkurrerande kopior (generika) när patentet har gått ut. Under de första tio månaderna förra året upptäckte den amerikanska myndigheten FTC 28 sådana avtal.
Ökad konsumtion
I ett längre perspektiv finns grundläggande argument kvar för att investera i företag fokuserade på läkemedel och hälsovård. Både den ekonomiska tillväxten, som gör att snittinkomsterna ökar, och ökad medelåldern i de flesta länder gör att andelen av de disponibla inkomsterna som spenderas inom sektorn kommer att fortsätta öka. Råvaror och andra varor och tjänster som inte går att patentera har en långsiktigt fallande pristrend, medan branscher som kan hålla konkurrenter utestängda får högre marginaler. Tillsammans betyder detta en ökande andel vinster i läkemedelsbranschen.
Å andra sidan innehåller även globalfonder en stor andel aktier i hälso- och läkemedelsbolag, i snitt hade de svenska globalfonderna 10 procent aktier i sektor vid årsskiftet. Högst ligger Didner & Gerge Global med 17 procent läkemedelsaktier och i botten ligger Carnegie Global med 5 procent. De fyra storbankerna ligger däremellan: Handelsbanken Global har 8 procent, SEB Global Chans/Risk 11 procent, Nordea Global 12 procent och Swedbank Robur Global 13 procent.