Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

Vinnare senaste 5 åren

IT-fonderna har stigit 8 procent de senaste fem åren, medan globalfonderna har backat 16 procent. Framöver gäller det att välja rätt mellan Sverige och USA.

Jonas Lindmark 2012-02-23 | 15:06
Facebook Twitter LinkedIn

Fortfarande finns ovanligt många branschfonder som är just IT-aktier, vilket är ett arv från det stora intresset fram till år 2000. Då var kategorin bland de populäraste i det första PPM-valet och numera kommer därför mer än hälften av pengarna i dessa fonder från Pensionsmyndigheten. Sviterna av IT-bubblan satt dock i länge, avkastningen var en besvikelse ända fram till år 2008.


Både 2011 och hittills i år har framgången fortsatt och sett över de senaste 5 åren har fonderna i kategori ”Ny teknik” stigit 7,6 procent medan Morningstar fondindex för alla typer av branschfonder har backat 12,5 procent. Ännu större är nedgången för globalfonder som i snitt backat 16 procent de senaste fem åren.


Sverige eller USA


En närmare titt visar att det är stor skillnad på olika typer av IT-fonder. De som främst investerar på Stockholmsbörsen (Swedbank Robur Ny Teknik och Cicero Time) avviker ofta från de branschfonder som främst köper amerikanska storbolag som Microsoft och Apple. Det är rimligt att värderingen av aktier i svenska småbolag styrs av andra faktorer än branschledare i USA, så för investeraren gäller det att välja rätt mellan dessa två alternativ och inte stirra sig blind på skillnader i historiska resultat. Tyvärr är det svårt att spå framtiden för denna typ av företag, de tvära svängningarna i aktiekursen för svenska Ericsson är ett tydligt exempel.


Tänk också på att de största innehaven ofta står för en ovanligt stor andel av fondens investeringar, ibland har förvaltaren placerat över hälften av kapitalet i de tio största innehaven (mer om detta i ”Se upp med koncentrationen”, länk ovan till höger). Det gör att avkastningen i IT-fonder blir betydligt mer känslig för dramatiska negativa nyheter som drabbar enskilda företag än globalfonder som ofta sprider fondförmögenheten på långt mer än hundra olika aktier.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar