Sju förlorade år för Östeuropafonderna

Östeuropafonderna är nu tillbaka på samma nivå som hösten 2004, i början av den branta uppgången i samband med EU-medlemskapen för många av dessa länder. Det ger ett bra köptillfälle.

Jonas Lindmark 2012-01-04 | 15:32
Facebook Twitter LinkedIn

Östeuropafonderna rasade 29 procent i snitt under 2011, visar Morningstars fondindex, både de inriktade på Ryssland och de som fokuserar på resten av regionen. De flesta andra tillväxtmarknader både i Asien, Afrika och Latinamerika backade betydligt mindre.


Euron plötsligt nackdel


Under de senaste tio åren har närheten till Västeuropa varit en starkt positiv faktor för särskilt Centraleuropa, men även för Balkan och staterna i det forna Sovjetunionen. Men i augusti 2011 blev plötsligt denna fördel en stor nackdel för aktiemarknaden, när förhoppningarna knutna till euron och den gemensamma marknaden förbyttes i allt dystrare framtidsprognoser. Trots fortsatt höga energipriser har Moskvabörsen dragits med nedåt, kanske för att Rysslands långsiktiga ekonomiska och politiska problem har förstärkts.


Bland enskilda länder så klarade sig börsen i Tjeckien bra, MSCI landindex backade bara 9 procent i svenska kronor. Sämst var utvecklingen i Turkiet, Ungern och Polen med börsras på över 30 procent. Bland de mer välkända svenska fondförvaltarna är det några som klarade börsraset betydligt bättre än snittet. Till exempel backade de populära PPM-fonderna Carnegie Ryssland och East Capital Baltikum ”bara” 19,5 procent och 22,7 procent.


Fast sett i ett 5-årsperspektiv har dessa fonder nu långt att klättra innan de ger investerarna en bra avkastning under spartiden. De förhoppningar som fanns för fem år sedan har inte alls infriats och de närmaste året ser problemen ut att fortsätta. Både politiskt och ekonomiskt har EU-utvidgningen med nya medlemsländer i Centraleuropa visat sig dyrare och mer komplicerad än optimisterna hoppades.


Bra köptillfälle


För långsiktiga investerare ger rimligen en börsnedgång som den vi upplevt andra halvåret 2011 ett bra köptillfälle. De som fortfarande tror att länderna i Centraleuropa inom 10-20 år kommer att vara en integrerad och likvärdig del av Europas gemensamma marknad är rimligen tacksamma att andra nu sänkt sina förväntningar och erbjuder börsaktierna med rejäl rabatt. Östeuropafonderna är nu i snitt tillbaka på samma nivå som hösten 2004. Till exempel är andelskursen för Gustavia Balkanfond, som gav högst avkastning av alla fonder i Europa under 2004, nu tillbaka på samma nivå som i augusti 2004.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar