Äntligen revansch

Läkemedelsfonderna är årets vinnare 2011, precis som efter tidigare börsras. Framöver är den stabila utvecklingen troligen en nackdel, men motståndskraften kommer att fortsätta locka.

Jonas Lindmark 2011-12-20 | 13:02
Facebook Twitter LinkedIn

Med knappt två veckor kvar av december, så ser läkemedelsfonderna ut att bli årets vinnare bland aktiefonder. I snitt har de fram till 19 december stigit 3 procent sedan årets början, medan globalfonderna har backat 10 procent och Sverigefonderna har rasat 20 procent.


”Äntligen revansch” säger nog många som sparat i läkemedelsfonder, efter att dessa halkat efter under den globala uppgången 2009 och 2010. Fast mönstret går igen, 2008 var de också vinnare. Även sett över de senaste fem åren har värde utvecklingen varit lite bättre än snittet för aktier i företag som tillverkar medicin eller levererar andra varor och tjänster till s

jukvården. Fast sett över de senaste 10 åren ligger kategorin fortfarande efter världsindex, på grund av den överdrivna optimism och höga värdering som fanns 2001.


Äldre och rikare


Jordens befolkning är på väg att bli äldre och rikare, så enligt detta klassiska argument för att köpa aktier i läkemedelsbolag är slutsatsen att branschen kommer att växa snabbare än ekonomin som helhet eftersom vi både har råd och behöver lägga större andel av våra inkomster på medicin och sjukvård. Dock finns andra samband som kan göra att denna slutsats inte håller, främst att tjänster gradvis blir dyrare än varor, så det är möjligt att det istället är sjukvårdspersonalens löner som växer som andel av BNP.


Inte heller är det säkert att större volymer läkemedel skulle betyda att börsbolagens tjänar mer pengar. De interna problemen för de etablerade tillverkarna är främst att kostnaderna för forskning och utveckling har ökat, att antalet nya storsäljare har minskat, att många lönsamma patent har löpt ut och att konkurrensen från uppstickare med ”generica” (läkemedel där patentet har löpt ut) därför har sänkt marginalerna.


USA är världens klart största marknad för läkemedel och president Obama genomförde för snart två år sedan en sjukvårdsreform som gav tydligare spelregler för branschen framöver. Politiska beslut är extra viktiga för läkemedelsbranschen, eftersom intäkterna till stor finansieras med skatter. Tydligare spelregler underlättar och ökar chansen för läkemedelsfonder att ta revansch, efter tio år med svag avkastning. Men de interna problemen finns kvar.


Motståndskraft


Förr eller senare kommer åter en brant börsuppgång, åtminstone om kapitalismen fortsätter att dominera som ekonomisk system. När optimismen plötsligt ökar och fler vågar riskera sitt sparkapital på aktiemarknaden, så kommer troligen den mer stabila utvecklingen hos läkemedelsaktier att vara en nackdel och andra branscher återigen ge fondspararna högre avkastning. Men ändå är läkemedelsfonder en bra byggsten för en balanserad portfölj, tack vare deras större motståndskraft under börsras.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar