Under första kvartalet har Europafonderna fått revansch för den svaga utvecklingen under 2010. Förra året värderades börserna i södra och mellersta Europa ned kraftigt, efter ökad oro att länder med stora underskott i de offentliga finanserna kommer att få svårt betala sina lån och att euron riskerar att spricka.
Men de länder som hade sämst börsutveckling förra året (Grekland, Spanien, Irland och Italien) är bland vinnarna första kvartalet 2011. MSCI Grekland är vinnaren bland etablerade aktiemarknader och har i år klättrat 15 procent räknat i euro (fram till 28 mars). Tvåa och tre är MSCI Spanien som stigit 9 procent och MSCI I
talien upp 8 procent.
Motsatsen är Stockholmsbörsen som fortsätter att påverkas kraftigt av tillväxtmarknaderna och tillhör förlorarna i Europa, även om utvecklingen under första kvartalet ligger nära världsindex. MSCI Sweden var bland vinnarna 2010, men trendbrottet kom redan i november. En tröst är möjligen att tillväxtmarknaderna i Asien och Latinamerika har utvecklats ännu sämre.
Överreagerar
Det är ett återkommande problem att aktiemarknaden överreagerar på dåliga nyheter, så det är fullt rimligt att Europa nu tar revansch – vilket jag påpekade i början av januari (se” Revansch för Europa under 2011”, länk ovan till höger). Fast problemen i södra Europa är förstås kvar, samtidigt som många börsföretag är multinationella och har stor del av både produktion och försäljning i andra världsdelar.
Ett längre perspektiv är därför viktigt för att bedöma om dagens värdering är rimlig. Både globalfonder, USA-fonder och Europafonder har i snitt backat mellan 10 och 20 procent de senaste fem åren – trots att vinsterna i de flesta stora multinationella företag har stigit. Jämför det med att både Sverigefonder och fonder inriktade på tillväxtmarknader i Asien och Latinamerika har stigit minst 25 procent under de fem åren sedan mars 2006 – inräknat nedgången de senaste månaderna – så blir det tydligt att förväntningarna på Europa och USA har sänkts dramatiskt.
En viktig förklaring är valutakursernas utveckling. Svenska kronan har stärkts rejält mot både euron och dollarn (även om båda steg brant fram till för två år sedan, med en topp i mars 2009). Euron har backat knappt 10 procent och USA-dollarn har tappat 19 procent av sitt värde, från 7,80 till 6,30 kronor under dessa fem år. Ur detta perspektiv beror alltså hela värdeminskningen hos Europa- och USA-fonder på svagare valuta.
Fortsatt vinnare
Men historien lär oss att trenderna hos valutakurser kan svänga tvärt, samt att stabila aktier i Europa och USA klarar sig bäst under plötsliga börsras. Den oro på finansmarknaderna som tsunamin i Japan och frihetsstävan i Nordafrika skapat verkar hittills främst ha påverkat börserna på tillväxtmarknaderna och detta är en påminnelse om att lägre värdering och stabilare utveckling ofta ses som en fördel av investerarna – vilket kan göra Europafonder till en fortsatt vinnare under 2011.