Mellanstora vinnare i Asien

Tre år efter toppen hösten 2007 har de mellanstora börserna brädat Kina. Och förvaltarna har prioriterat olika länder, så skillnaden i avkastning mellan Asienfonderna har ökat.

Jonas Lindmark 2010-11-29 | 21:55
Facebook Twitter LinkedIn

Nu är det drygt tre år sedan toppen på börserna i Asien i slutet av oktober 2007. Breda index för regionen har fortfarande en rejäl bit kvar upp till rekordnoteringen, vilket beror på att ingen av de största marknaderna Hongkong, Indien, Kina, Sydkorea och Taiwan ännu återhämtat hela börsraset under 2008. Särskilt börserna i Kina har långt kvar till tidigare rekord, vilket rimligen hänger ihop med att uppgången under 2006 och 2007 var extremt brant.


Samtidigt har de mellanstora börserna Indonesien, Malaysia, Filippinerna och Thailand fortsatt brant uppåt under 2010 och klättrat långt förbi sina toppar för tre år sedan. Dessa skillnader har fortsatt att förstärkas under hösten, även om både Indien (stor) och Filippinerna (mellanstor) är förlorare under november.


Därmed beror skillnaderna i avkastning mellan Asienfonderna till stor del på vilka länder de haft med i sina portföljer. Till exempel hade AMF, Folksam och Öhman per 30 september inga aktier alls i årets vinnare Indonesien.


Prioriterat olika länder


Spridningen i valet av länder beror främst på stora skillnader i fondbestämmelserna, för de svenska Asienfonderna är spridda på flera kategorier baserat på sina fondbestämmelser och faktiska placeringar. Dessutom har deras ansvariga förvaltare prioriterat olika länder.


Den bredaste kategorin är ”Asien” som innehåller de breda fonder som även får investera på regionens största aktiemarknad Tokyo. Här finns tre svensk Asienfonder: AMF, Simplicity och Banco (som sedan ett par år förvaltas av Swedbank Robur). Av dessa är det dock bara AMF Asien Stilla Havet som faktiskt placerar en stor del av kapitalet i Japan. Både Swedbank och Simplicity avstår helt från både Japan och Swedbank har inte heller med Australien i senaste rapporterade portfölj.


Näst bredast är den nya kategorin ”Asien & Australien ex Japan” där Öhman Etisk Pacific är ensam bland svenska fonder om att kombinera en bred portfölj tillväxtländer i Asien med att även investera 63% i Australien (per 31 oktober). Det vanligaste bland svenska Asienfonder är dock numera att fokusera på Kina och närliggande länder, och avstå från Japan och Australien.


Fast även bland dessa lite smalare Asienfonder finns stora skillnader, främst att vissa inte alls investerar i Indien. Det gäller till exempel Folksam Asien, Nordea Fjärran Östern och Swedbank Robur Pacific. Några andra har tvärtom stor andel placerad i Indien, särskilt Simplicity Asien (16% i senaste portfölj) och Länsförsäkringar Asien (11%).


Ökad skillnad


Kombinationen av högre avkastning på de mellanstora börserna och stor spridning i förvaltarnas val av länder har resulterat i större skillnader i avkastning mellan Asienfonderna. Särklass störst förlorare, minus 34 procent de senaste tre åren, är Simplicity efter att ha tappat mest under 2008. Tre av tio svenska Asienfonder är svagt på plus de senaste tre åren: Folksam, SEB och Swedbank.


Framtiden kan förstås se annorlunda ut, särskilt om investerarna flyttar tillbaka pengar till de största börserna i regionen. Ett argument för ett trendbrott är att världsekonomin inte alls är lika stark som för tre år, men ändå har som sagt flera av de medelstora börserna klättrat betydligt högre än toppen hösten 2007. Fyra tips om hur du hittar den bästa Asienfonden finns i analysen ”Fondtyper 5: Asienfonder” (länk ovan till höger).

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar