Mellanårsvalet i USA i början på november (då hela representanthuset och en tredjedel av senaten väljs) har en annorlunda effekt på läkemedelsfonderna än normalt. Orsaken är att demokraterna och deras president Barack Obama, efter över 20 års politiska diskussioner, i våras lyckades driva igenom en reform av sjukvårdens finansiering. Republikanerna har dessutom gått till val på att skära i de offentliga utgifterna utan att detta ska drabba sjukvården för fattiga, Medicare.
Demokraternas sjukvårdsreform kommer att stå dig även efter valet, eftersom republikanerna omöjligt kan få två tredjedelars majoritet i senaten, så därmed kan deras lagförslag stoppas av presidentens veto. Alltså är sjukvården inte en valfråga, som den brukar vara. Och det spelar stor roll för aktiemarknaden, eftersom merparten av både stora läkemedelsbolag och deras försäljning finns i USA.
Nio års besvikelse
Effekten på läkemedelsföretagens aktier syntes redan under mars i år, deras aktiekurser stod still medan resten av aktiemarknaden globalt steg rejält. Därefter har läkemedelsfonderna utvecklats ungefär som världsindex, men både räknat sedan årsskiftet och i ett längre perspektiv är utvecklingen svag. Undantaget var 2008, då läkemedel var bästa bransch. Men annars har besvikelsen de senaste nio åren varit nästan lika stor som på IT-fonderna.
Bakgrunden är en dramatisk uppvärdering jämfört med resten av aktiemarknaden under år 2000 och 2001. Då lockades många investerare av tanken att sjukvård är ett växande behov i takt med att världens befolkning blir äldre, som inte påverkas av konjunkturens svängningar i övrigt. Detta visade sig inte alls sant under börsraset 2002 och illusionen sprack. Fast den svaga aktiekursutvecklingen de senaste åren beror rimligen mer på att de stora läkemedelstillverkarna har lyckats allt sämre med att få fram nya storsäljare, samtidigt som patenten på de gamla storsäljarna löper ut.
Borde vara lockande
En stor fördel för fondspararen i dag jämfört med för tio år sedan är därmed att läkemedelsbolagens aktier inte alls värderas lika högt som tidigare. Genomsnittligt p/e-tal för innehaven i de svenska läkemedelsfonderna är 13,8 – bara aningen högre än snittet för svenska globalfonder som är p/e 12,8 (baserat på innehaven per 30 juni).
För investerare som tror att något av de gamla argumenten kommer att visa sig hållbara – antingen stabilare vinster eller högre tillväxt hos branschen – så borde läkemedelsfonderna därmed vara lockande. Fast statistiken visar att få investerare resonerar så – inflödet till läkemedelsfonder är lågt både i Sverige och i USA – de flesta verkar mer lockade av tillväxtmarknader.