Svagare euro följd av problemen

Börserna i Europa stiger, samtidigt som euron backar. Stark tysk tillväxt under andra kvartal ligger bakom en del av optimismen, men de långsiktiga problemen i söder finns kvar.

Jonas Lindmark 2010-09-15 | 14:18
Facebook Twitter LinkedIn

Börserna i Europa har återhämtat sig kraftigt under tredje kvartalet. Samtidigt har dock euron fortsatt att försvagas mot svenska kronan, så ur svenska fondsparares perspektiv så har Europafonderna fortsatt att ha en trist utveckling och är kvar på minus räknat sedan årets början.


Ändå verkar oron kring finanskrisens effekter på banker och statsfinanser i södra Europa ha lugnat sig betydligt. Aktiemarknaderna i Grekland och Spanien har återhämtat sig kraftigt under tredje kvartalet. Även bankaktier tillhör vinnarna, vilket delvis verkar bero på att de nya kapitalkraven som presenteras kommer att börja gälla längre in i framtiden än väntat.


Kanske viktigare för ökad optimism är statistik som presenterades i slutet på augusti som visar att tillväxten i Tyskland har tagit fart rejält. Ökningen under andra kvartalet enligt den tyska BNP-statistiken var hela 9 procent i årstakt (motsvarande en faktisk ökning jämfört med föregående kvartal på 2,2%). Några dagar senare rapporterade USA en BNP-tillväxt på bara 1,6 procent i årstakt (0,4% sedan föregående kvartal). Optimisterna anser att orsaken är Tysklands starka export till tillväxtländer som Kina och Indien.


En minst lika viktig förklaring är nog att BNP-minskningen i Tyskland var större under 2008 och att återhämtningen där tidigare har varit svagare än i USA. Det är rimligen lättare att uppnå en brant återhämtning om den sker från en lägre nivå jämfört med föregående topp.


Framtiden


En nyckel för svenska sparare är hur växelkurserna utvecklas framöver. Svenska kronan var som svagast i mars 2009 och så länge den fortsätter att stärkas så brant mot euron som den gjort sedan dess, så är det en stor nackdel. Men med dagens växelkurs strax över 9 kronor är kronan tillbaka i mitten av den nivå som rådde från 2002 fram till mitten av 2008. Visst finns det argument för att en rättvis värdering av kronan skulle betyda ytterligare en viss förstärkning, men för långsiktiga sparare är andra faktorer betydligt viktigare för framtida resultat.


Den viktigaste långsiktiga frågan att besvara rätt är om EU kommer att lyckas bättre än USA med att hantera hög arbetslöshet och svaga statsfinanser. Särskilt i södra Europa är problemen oförändrat stora och jag har svårt att förstå hur efterfrågan från tillväxtmarknader som Kina och Indien ska räcka för att lyfta dessa ekonomier ur de problem som blev akuta under finanskrisen. Mitt tips är att valutamarknaden just nu ger en bättre prognos för Europas framtid än aktiemarknaden, vilket betyder att det kommer ett bättre köptillfälle för svenska aktiesparare.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar