Svagare tillväxt även i Brasilien

Svagare BNP-tillväxt internationellt verkar ha fått företagen i Brasilien att minska sin produktion. Svackan under våren kan bli en självuppfyllande profetia.

Jonas Lindmark 2010-08-17 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn

De tre svenska Latinamerikafonderna (Handelsbanken, Nordea och SEB) hade per 30 juni väldigt likartade portföljer. 67-68 procent investerade i Brasilien och 21-22 procent investerade i Mexiko, resterande 10-12 procent spridda på resten av kontinenten.


Med två tredjedelar av innehaven på den brasilianska börsen i Sao Paulo är det förstås avgörande hur det går för ekonomin i jättelandet Brasilien. Landytan är nästan tjugo gånger större än Sverige och befolkningen är drygt tjugo gånger större. Skillnaderna mellan industriorterna i sydost och de fattiga jordbrukarna i nordost är stora, så det är inte konstigt om statistiken är långsam och delvis bristfällig.


Lägre tillväxt


Gray Newman hos amerikanska Morgan Stanley i New York har besökt och analyserat Brasiliens ekonomi under juli och varnar i en rapport för att ekonomin ser ut att ha bromsat in kraftigt under andra kvartalet 2010. Centralbanken rapporterar preliminärt 0 procent i BNP-tillväxt under maj, industriproduktionen har också slutat växa och detaljhandelsförsäljningen passerade en topp redan under mars. Det är första gången sedan hösten 2008 som dessa indikatorer inte har ökat.


Även under juni har Gray Newman hittat tecken på fortsatt försvagning. Försäljningen av wellpapp (som främst används till kartonger, för transport av industrivaror) och bilar backade. Även indikatorer som trafiken på tullvägar och konsumtionen av el har mattats av.


Åtstramning


En tänkbar förklaring är att både ränte- och finanspolitik har stramats åt. Centralbanken höjde i juli för tredje gången i år sin styrränta, totalt med 2 procentenheter till 10,75 procent. Och regeringen har tagit bort de skatterabatter som gällde förra året på bland annat köp av vitvaror och nya bilar. Fast å andra sidan har regeringen i år höjt pensionerna och andra utgifter kraftigt, så det behövs även något annat för att förklara en så kraftig inbromsning i industriproduktionen.


Den mest troligen förklaringen tycker jag verkar vara att företagsledarna i Brasilien har sett försvagningen i tillväxten utomlands, främst i USA och Europa. Om de därför bestämt sig för att minska sina lager, så kan den minskade produktionen bli början på en inhemsk åtstramning, en självuppfyllande profetia.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar