Extra nervösa placerare på Moskvabörsen

Börsnedgången har varit betydligt större i Moskva än på andra tillväxtmarknader. Rimligen är förklaringen extrema flöden från utlandet, som gjort att Swedbank stängt sin Rysslandsfond för uttag.

Jonas Lindmark 2010-05-12 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn

Särskilt Rysslandsfonder men även övriga typer av Östeuropafonder har varit vinnare under början av år 2010. Fram till 30 april hade övriga typer av tillväxtmarknadsfonder svårt att hänga med börserna i New York och Stockholm uppåt. Fondindex för Latinamerikafonder segade sig upp 3 procent och Asienfonder steg 5 procent under årets första fyra månader, medan USA-fonderna klättrade 8 procent, Sverigefonderna 11 procent, Östeuropafonderna 12 procent och Rysslandsfonder 17 procent.


Swedbank stoppar inlösen


Det mönstret har dock vänts upp och ned under början på maj. Rysslandsfonderna har i snitt backat 10 procent den senaste månaden (fram till 11 maj), medan Sverigefonder har tappat hälften så mycket, Latinamerikafonder har bara backat 3 procent och Asienfonder 2 procent, medan USA-fonderna har stigit svagt. Även de Östeuropafonder som inte placerar i Ryssland har klarat nedgången bättre, i snitt har de backat 5 procent den senaste månaden.


En effekt är att många fondsparare nu försöker sälja sina andelar i Rysslandsfonder. Swedbank meddelade i går att de tillfälligt stoppar inlösen av andelar i Robur Rysslandsfonder. Motiveringen är ”situationen på den ryska marknaden med kraftigt försämrad likviditet för många värdepapper samt de idag stora utflödena i fonden”.


Extra nervösa


Det är svårt att peka ut någon logisk anledning till att just Rysslandsfonder skulle drabbas extra hårt, annat än att de tidigare har stigit ovanligt mycket. Även en annan av årets vinnare, FIM Ukraine, har drabbats extra hårt med en nedgång på 10 procent den senaste månaden.


Dessutom finns historiskt ett mönster att dessa fonder faller extra mycket under globala börsnedgångar, till exempel hösten 2008. Dessa erfarenheter verkar omvandlas till självuppfyllande profetior när aktiekurserna plötsligt faller i New York, för när investerarna i Rysslandsfonder minns tidigare ras och blir extra nervösa samt skyndar sig att försöka sälja, så har det större effekt på aktiekurserna. Även de placerare som egentligen är positiva till Moskvabörsen på dagens nivå avvaktar, eftersom säljtrycket gör att de hoppas att köpa aktier till lägre kurser om de väntar lite till.


Extrema flöden


Utvecklingen hittills i år, med brant uppgång under mars och början av april samt nedgång den senaste månaden, visar att det knappast är fundamental information som avgör aktiekurserna i Östeuropa. Istället är det åtminstone på kort sikt flödet av pengar från investerare som avgör. Säljarna sitter ofta långt från Moskva och när många klickar på säljknappen samtidigt skapas extrema rörelser (mer om detta i min förra kommentar ”Extrema inflöden ger tillfälligt lyft”, länk ovan till höger).

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar