Stockholmsbörsen har dragits med av den globala börsuppgången den senaste månaden. MSCI Världsindex har stigit 6 procent räknat i kronor och Sverigefonderna har klättrat 8 procent. Svenska kronan har dessutom stärkts något mot både dollar och euro, så det är inte ändrade valutakurser som förklarar värdeökningen. Tvärtom så är börsuppgången lite större räknad i dollar eller euro.
Exportföretag
En titt på avkastningen hos de 24 största svenska börsbolagens aktier visar att vinnarna den senaste månaden är exportföretagen Volvo, Scania, Sandvik och Atlas Copco – verkstadsindustri som tjänar på ökade investeringar i
kapacitet inom industri och transporter. Deras aktier har stigit 15-20 procent den senaste månaden, ovanpå återhämtningen under 2009.
Sämst jämfört med börsindex den senaste månaden bland storbolagen på Stockholmsbörsen är SCA, Astrazeneca och Teliasonera – aktier i företag som är mer exponerade mot den privata konsumtionen. Dessa aktier föll inte lika brant under 2008, men har inte heller återhämtat sig lika brant därefter. SCA har till och med backat 3 procent den senaste månaden.
Vinnarna det senaste året bland storbolagen är Electrolux och Boliden, som stigit mer än 100 procent, men deras aktiekurser har bara stigit något mer än snittet den senaste månaden. Detta kan tolkas som att investerarna har blivit mer intresserade av kvalitet, vilket gynnat klassiska svenska verkstadsbolag.
Svårt att förklara
Det är knepigt att peka ut exakt vad som gör att de svenska storbolagsaktier som klättrat mest är värda 15-20 procent mer i dag än för en månad sedan. Nästan alla fakta som finns i dag var kända även för en månad sedan. Ett samband finns förstås med den globala börsuppgången, men det är svårare att förklara varför intresset ökat mer för just svenska exportföretag. I övrigt har media som vanligt rapporterat en strid ström av större och mindre nyheter, men jag har inte sett någon dramatisk förbättring av framtidsutsikterna vare sig för Sverige eller för världsekonomin.
Fast det är inte ovanligt att det är svårt att förklara ändrade aktiekurser på kort sikt. De styrs av ändringar i utbud och efterfrågan som delvis är styrda av slump och känslor. Därmed är det inte bara svårt att förutsäga beteendet hos köpare och säljare – det är även svårt att i efterhand få kunskap om vad som motiverat investerarnas beslut.