Xray ger koll på läkemedelsfonderna

Bankernas läkemedelsfonder är smyg-passiva fonder med en nästan identisk lista på största innehav. För den som tror på uppvärdering under 2010 är det bättre att välja en billig indexfond eller en äkta aktiv förvaltning.

Jonas Lindmark 2009-12-09 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn

Läkemedelsfonderna tillhör förlorarna under 2009. Morningstars fondindex för kategorin har bara stigit 8 procent fram till 30 november, medan index för samtliga branschfonder som säljs i Sverige stigit 25 procent under samma period. Och fondindex för samtliga aktiefonder har klättrat hela 32 procent.


Delvis är den låga avkastningen i år en spegelbild av att läkemedelsfonder tillhörde de som tappade minst under börsraset förra året. När oron över den ekonomiska utvecklingen ökar, så brukar läkemedelsbolag ses som säkrare än de flesta andra aktieplaceringar. En annan viktig förklaring är den svagare dollarn, som påverkar negativt b

åde genom att många av de största börsnoterade bolagen i branschen finns i USA och för att konsumtionen av läkemedel är ovanligt stor där.


Bankerna är smyg-passiva


Branschen domineras av ett dussin bjässar som dominerar försäljningen av läkemedel globalt, så det är naturligt att fonderna också domineras av samma namn. Det gäller även de tre svenskregistrerade läkemedelsfonderna (Handelsbanken, Robur och SEB) som i snitt har 45 procent placerat i de tio största innehaven. En Morningstar Xray med en analys av den senast rapporterade portföljen för dessa tre svenska storsäljare visar att de fem största innehaven är nästan identiska och även kommer i nästan exakt samma ordning: Johnson & Johnson, Roche, Pfizer, Novartis och Abbott. Även de följande fem innehaven finns med i alla tre fonderna, även om ordningen varierar lite mer. Dessa läkemedelsfonder är alltså till stor del ”smyg-passiva” fonder, vilket betyder att de tar betalt för aktiv förvaltning men ger kunderna innehav som till största delen är samma som i en helt passiv indexfond.


Skillnaden mot en äkta aktivt förvaltad läkemedelsfond blir tydlig om man lägger med den populära PPM-fonden Carnegie Medical i jämförelsen. En Xray av dessa fyra fonderna visar att Carnegie Medical helt saknar innehav i Johnsson & Johnsson, Sanofi-Aventis och GlaxoSmithKline. Istället har Carnegies förvaltare tagit med Gilead, Celgene, CVS och Genzyme bland sina tio största innehav.


Att enbart ha med de största läkemedelsbolagen har dock varit en fördel de senaste fem åren, för Seligson & Co Global Top 25 Pharmaceuticals har utvecklats bäst av PPM-fonderna i kategorin. Men det är en äkta indexfond som tar mindre än hälften så hög årsavgift som de andra, bara 0,6 procent per år.


Enkelt göra egen Xray


Om du själv vill göra liknande jämförelser av fonder på Morningstars hemsida så är det enkelt: Gör först en sökning, till exempel PPM-fonder i en viss kategori. Markera sedan de fonder som du främst är intresserad av (med en bock till vänster om fondens namn). Klicka slutligen på ”Xray” ovanför tabellen och granska skillnader i de största innehaven på sidan ”Överlapp”.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar