Fonderna i kategorin ”Branschfond, ny teknik” tillhör vinnarna under 2009. I snitt har de stigit 40 procent från årsskiftet fram till sista november enligt kategorins fondindex, medan snittet för samtliga aktiefonder som säljs i Sverige är en uppgång på 32 procent.
Men spridningen är stor. Vinnare bland de 13 svenskregistrerade IT-fonderna är Robur Ny Teknik (fd Banco Teknik & Innovation) som klättrat hela 78 procent fram till 8 december, medan Robur Kommunikation bara segat sig upp 26 procent. Skillnaden är att den förstnämnda investerar främst i små svenska teknikbolag, medan Kommunikation fokuserar på stora USA-bolag.
Hög risk vinnare i år
Ytterligare två fonder sticker ut bland de svenska IT-fonderna: SEB Internet med en värdeökning hittills i år på 64 procent och Cicero Time som har klättrat 62 procent. En Xray av den senast rapporterade portföljen för dessa två fonder visar att de inte har en enda aktie gemensam och medan SEB Internet bara har 6 procent placerat i Sverige, så har Cicero Time hela 84 procent svenska aktier i senaste portfölj. Gemensamt är istället att båda fonderna främst investerar i börsbolag med hög risk, vilket är den typ av aktier som återhämtat sig snabbast i år – precis som de rasade mest förra året.
Under hösten har IT-fonderna dock utvecklats ungefär som snittet på den globala aktiemarknaden, i snitt upp 8 procent de senaste tre månaderna medan globalfonderna stigit 7 procent. En rimlig tolkning är att den överdrivna nedvärdering som skedde under de fyra sista månaderna 2008 var återhämtad efter sommaren, så att IT-aktier nu värderas med ungefär samma framtidsutsikter som innan förra årets börsras.
Även i ett längre perspektiv tillbaka till hösten 2002 – efter det förra börsraset – så är har IT-aktiernas kurser nu i snitt återvänt tillbaka till en normal värdering. Det finns förstås många undantag som inte alls hängt med i årets börsuppgång, till exempel de nordiska bjässarna Ericsson och Nokia. Men det är viktigt att inte tolka dessa undantag som att IT-branschen generellt är lågt värderad. Snarare visar de att det finns stor spridning även mellan enskilda aktier, vilket ger möjligheter till hög avkastning för investerare som prickar rätt.
Förvaltaren extra viktig
Därför är det extra viktigt att välja duktiga förvaltare när man placerar i smala nischfonder som IT-fonder. De som förvaltar breda fonder som globalfonder och Europafonder har för det mesta order att sprida pengarna brett på ungefär hundra storbolagsaktier, vilket gör att effekten av aktieurvalet späds ut kraftigt. Men smala fonder har normalt mer koncentrerade portföljer.
En kontroll i Morningstar Direct av de 13 svenska fonderna i kategorin ”Ny teknik” visar att de i snitt har 54 innehav och 51 procent av pengarna placerade i de tio största innehaven. Som jämförelse har de svenska globalfonderna i snitt 273 innehav och 20 procent investerat i de tio största (fond-i-fond ingår ej, samtliga snitt är median).
Just de tio största innehaven är antingen ett urval av de börsbolag som väger tyngst i fondens jämförelseindex, eller de börsbolag som förvaltaren tror mest på. Även bland IT-fonderna finns ett par indexfonder och flera som ligger nära sitt jämförelseindex (smyg-passiva), men merparten avviker kraftigt från globala branschindex som MSCI World IT.