Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

Grå höst i Tokyo

Japanfonderna har backat under hösten, efter dåliga nyheter både politiskt och ekonomiskt. Nu krävs att den nya regeringen lyckas komma överens om en trovärdig statsbudget, eller att fler investerare går mot strömmen.

Jonas Lindmark 2009-11-26 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn
Nästan alla aktiefonder har stigit i värde under hösten. Det stora undantaget är Japanfonderna, som istället i snitt backat 8 procent de senaste tre månaderna. Redan under vårens globala återhämtning hade Tokyobörsen svårt att hänga med, men under hösten har Japan backat medan alla andra stora börser fortsatt uppåt.

Tänkbara förklaringar finns det gott om – både politiska och ekonomiska.

Politiskt är problemet kanske främst osäkerheten kring vilken väg det nya oprövade regeringspartiet DPJ kommer att välja. Efter 54 år med nästan oavbrutet styre av LDP kom den förkrossande förlusten i valet till underhuset i september (se ”Både v

äntad och oväntad valseger”, länk ovan till höger). Den nya premiärministern Yukio Hatoyama och hans regering verkar ha svårt att enas i många frågor och enligt The Economist är därför innehållet i nästa års budget väldigt oklart. Men med ett budgetunderskott som i år ser ut att bli ungefär 10 procent av BNP och en statsskuld som brutto är 180 procent av BNP så krymper utrymmet för misstag snabbt.

Japans ekonomi verkar samtidigt halka tillbaka i gamla svårlösta problem. Deflationen är åter ett faktum, ett officiellt tillkännagivande kom i slutet av förra veckan tillsammans med rapporten att konsumentprisindex i september var 2,2 procent lägre än ett år tidigare. Centralbanken BoJ fortsätter att försöka stimulera genom en styrränta på 0,1 procent och köp av statsobligationer för att öka penningmängden, men efter många år med extremt låga räntor är det osannolikt att räntevapnet plötsligt skulle bita. Lägg till detta att den japanska yenen har stärkts mot USA-dollarn, vilket försvårar exporten.

Dags köpa när Tokyo är billigt

Finanskrisen har slagit hårt mot Japans ekonomi, eftersom det främst var ökad export som tidigare höll ekonomin igång. Dessutom finns som sagt just nu en extra politisk osäkerhet. Men i ett längre perspektiv är det samma stora japanska börsbolag som tidigare är noterade på Tokyobörsen. Stora multinationella företag som Sony och Toyota fortsätter att vara världsledande på sina specialiteter och höstens utveckling gör att Japanfonderna nu innehåller klart billigare aktier än tidigare, jämfört med andra aktiebörser.

Dock brukar aktiemarknaden ofta överreagera och dra ut trenderna för långt, så det är inte alls säkert att dagens ”rea” räcker för att locka internationella investerare att gå mot strömmen. Chansen till en omvärdering av Japan är rimligen större under början av nästa år, då placerarna letar efter nya alternativ som kan överträffa världsindex.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar