Ryska aktier åter dyra

Jämfört med för 5 år sedan har Rysslandsfonderna stigit 81 procent, medan USA-fonderna stått still. Ändå har världens två största länder båda stora problem.

Jonas Lindmark 2009-11-18 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn
Den branta uppgången för ryska aktier har fortsatt under hösten. Bland svenskregistrerade fonder är just nu 6 av 10 Rysslandsfonder bland dem som har högst avkastning i år. Och i snitt är värdeökningen hittills i år i kategorin 115 procent.

Men fortfarande är det en bit kvar innan det extrema raset under hösten 2008 år återhämtat. Fondindex för kategori ”Ryssland” föll hela 71 procent under förra året, vilket skulle kräva en uppgång på hela 245 procent att ta igen. Ännu är alltså bara halva förra årets ras återhämtat.

Omvänt även 3 och 5 år

Sett över de senaste 3 åren fram till 30 oktober har fondindex Ryssland

backat 20 procent, vilket är dubbelt så mycket som fondindex för alla aktiefonder. Index för Sverigefonder har bara backat 5 procent under samma period och vinnarna de senast tre åren är Asienfonder.

Men perspektivet blir omvänt ytterligare en gång om mätperioden förlängs till 5 år. Då ingår den extrema uppgången för Rysslandsfonder under 2005, som gör att fondindex totalt under 5-årsperioden har klättrat 81 procent. Snittet för aktiefonder är bara 31 procent och tack vare den starka utvecklingen under de senaste månaderna har fondindex för Ryssland även passerat index för Sverigefonderna, som stigit 64 procent jämfört med sista oktober 2004.

Annat än oljepriser

Under våren var en viktig förklaring till uppvärderingen av ryska aktier att oljepriserna steg kraftigt. Från omkring 45 dollar per fat steg de till omkring 70 dollar redan i mitten på juni. Därefter har dock oljepriserna varit ganska stabila kring 75 dollar, plus att dollarn försvagats. Den fortsatta branta uppgången för Rysslandsfonder – 34 procent de senaste tre månaderna fram till 16 november – beror alltså på något annat.

Som så ofta är det omöjligt att veta vilka argument eller känslor som dominerat bland internationella investerare när tryckt upp priserna på vissa aktier mer än andra. Men några rimliga gissningar är minskad rädsla för att finanskrisen ska lamslå finanssektorn i Ryssland och ett allmänt ökat intresse för risktagande, samt den klassiska lockelsen att köpa årets vinnare mot slutet av året för att kunna visa upp dessa i årsrapporterna.

Ryska aktier åter dyra

Uppgången på 81 procent sett över de senaste 5 åren tycker jag visar att Rysslandsfonderna åter är dyra, eller åtminstone långt ifrån billiga. Som jämförelse har fondindex för USA-fonder backat 3 procent under samma period.

Ändå har Ryssland minst lika stora problem som USA. Beroende av råvaruexport är fortsatt stort och eftersom den ryska staten har trefaldigat sina utgifter under perioden 2004-2008 hotar en kris om råvarupriserna sjunker tillbaka under en längre period (se ”Ryskt budgetunderskott”). Växande korruption är ett annat hot.

Delvis har världens två största länder också samma problem. Höga militärutgifter är ett. Svagare valuta som på sikt kommer att ge inflation ett annat. Finanskrisen startade i USA, men även i Ryssland hotas många banker av växande kreditförluster.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar