Från nattsvart framtidssyn under slutet av 2008, då aktiefonder i snitt föll 38 procent, har stämningen på aktiemarknaden övergått till en kvittrande våryra. Både Sverigefonder och tillväxtmarknadsfonder har ofta klättrat så brant att de tagit igen hela förra årets ras. Ännu brantare är årets börsuppgång räknat i dollar, eftersom kronan stärkts det senaste halvåret. MSCI Sweden har ökat mer än 100 procent från botten i början av mars.
Ändå
är det långt kvar till skördetid för de flesta företag, så arbetslösheten kommer troligen att fortsätta stiga. Aktiemarknaden är känd för att ligga 6-12 månader före verkligheten, men enligt IMF har det efter tidigare bankkriser tagit ytterligare två år innan nästa högkonjunktur börjar. Nu har dessutom alla världens länder drabbats, mer eller mindre, medan tidigare bankkriser har varit mer lokala, ofta bara i ett enda land.
Svacka nästa år
Risken är därmed stor att börsen har tecknat in förväntningar på en framtida skördetid alltför långt i förskott. Nästa år ökar risken för besvikelser, särskilt när boksluten för 2009 offentliggörs.
I ett längre perspektiv håller jag fast vid att sannolikheten är hög att aktiefonder ger högre avkastning än räntefonder. Men det gäller Västeuropa och USA – jag är skeptisk till tillväxtmarknader, särskilt de som redan befinner sig högre än i början av 2007. Breda utlandsfonder har i snitt backat 15 procent de senaste tre åren, medan fonder som investerar på tillväxtmarknader i snitt stigit 15 procent. Den skillnaden speglar en kraftig ökning av en för tre år sedan redan stor optimism om vinstmöjligheterna för börsföretag som är noterade i Asien, Latinamerika eller Östeuropa.
Det tydligaste hotet är att centralbankerna nästa år rimligen börjar höja styrräntorna för att motverka inflation. Högre räntor slår särskilt mot företag med hög belåning, till exempel banker och fastighetsbolag, medan industriföretag klarar sig bättre. Därmed finns god chans för revansch för börserna i USA och Japan, där många av världens ledande multinationella industriföretag är noterade.