ekurserna i Brasilien nära följt övriga tillväxtmarknader, men den tvära återhämtningen under januari räcker alltså för att göra landet till vinnare hittills under år 2009.
60 procent av Latinamerika
För fondspararna är utvecklingen i Brasilien viktig, eftersom de flesta Latinamerikafonder har över 60 procent placerat i landet. Näst största land är normalt Mexiko, med normalt drygt 20 procent av fondförmögenheten. Börsutvecklingen i de två länderna följdes tidigare åt, men från våren 2007 har Mexiko inte alls hängt med uppåt. En rimlig förklaring är att lågkonjunkturen för grannen i norr, USA, började för två år sedan och det var uppenbart att Mexiko skulle drabbas hårt eftersom en stor del av ekonomin är baserad på export över gränsen i norr.
Delvis är skillnaden rimlig eftersom den ekonomiska utvecklingen i Mexiko bromsas av närheten till USA, men Brasiliens fördelar är ingen nyhet. Jag misstänker att den optimism som fått ny fart i år har blivit för stor, för uppgången på 75 procent under 2007 är på väg att upprepas. MSCI Brazil index står nu 41 procent högre än vid början av 2007 (mitt under brinnande högkonjunktur). Samtidigt har världsindex backat 25 procent (båda i dollar), vilket betyder att relativt aktiebörserna i industriländerna kostar aktierna i Sao Paulo nu 88 procent mer än i början av 2007. Och då hade en dramatisk uppvärdering av Sao Paulo redan skett, från botten i september 2002 fram till slutet av 2006 var uppgången 700 procent.
Råvarupriserna kan falla igen
För mig är det orimligt att framtidsutsikterna för resten av världen har blivit så mycket sämre de senaste 33 månaderna utan att Brasilien påverkas, eller omvänt verkar det konstigt att vinstmöjligheterna för företag i Brasilien skulle ha blivit ytterligare 88 procent bättre än i resten av världen på bara 33 månader. Visst har många råvarupriser klarat sig bra under finanskrisen, medan andra tillgångar fallit mer i värde. Men råvarupriserna kan falla tillbaka igen.
Nästan 2/3 av Latinamerikafonderna är placerade i Brasilien och optimisterna hoppas på fortsatt h...
Klara vinnare bland svenska aktiefonder de senaste fem åren är tre Latinamerikafonder. Stigande r...
Vad ekonomen Ben Grahams diktum kan säga oss om aktiemarknadens beteende efter det senaste presid...
Vi ser en låg sannolikhet för att han kommer att genomföra enhetliga skattehöjningar men en högre...
Den mest populära fonden i PPM stängde 2024 med en anmärkningsvärd uppgång på över 40%
Vad ekonomen Ben Grahams diktum kan säga oss om aktiemarknadens beteende efter det senaste presid...
Vi ser en låg sannolikhet för att han kommer att genomföra enhetliga skattehöjningar men en högre...
Den mest populära fonden i PPM stängde 2024 med en anmärkningsvärd uppgång på över 40%
Dessa aktier har alla attraktiva avkastnings- och värderingsnivåer.
Trots lågkonjunktur och en hög arbetslöshet slutade 2024 med ett rekord i både fondsparande och f...
Jonas Lindmark var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.