Årets trend avgör bland IT-fonderna

Teknikfondernas avkastning skiljer sig ofta kraftigt och det är svårt att hitta uthålliga vinnare i gruppen. Därför gäller det att ha rätt om vart den globala konjunkturen är på väg.

Jonas Lindmark 2009-08-20 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn
lass=normal>Precis som förra året är det stor spridning mellan IT-fonderna. I topp bland de svenska fonderna ligger Swedbank Robur Ny Teknik (fd Banco Teknik & Innovation) med en värdeökning på 57 procent från årsskiftet och fram till 19 augusti. Sämst har avkastningen varit för Swedbank Robur Kommunikation, som bara segat sig upp 12 procent under samma period. Näst sämst är den populära PPM-fonden Robur Contura som stigit 17 procent hittills i år.

Skillnaderna beror främst på andelen svenska aktier och andelen investerat i småbolag. Banco Teknik & Innovation ligger rätt i båda dimensionerna, med nästan enbart svenska småbolag i por

tföljen. Robur Contura har 75 procent USA-aktier och 90 procent stora bolag i den senast rapporterade portföljen, vilket i år varit en nackdel. Robur Kommunikation har 63 procent USA och 88 procent stora bolag.

I ett längre perspektiv är dock rangordningen delvis omvänd. De tre förlorarna de senaste 10 åren är högriskfonder som främst investerar i mindre bolag. Förklaringen är att de föll mycket mer under börsrasen 2002 och 2008. Fast å andra sidan har Banco Teknik & Innovation klarat sig bäst även i 10-årsperspektivet, trots usla resultat under perioden 2006-2008. Fantastisk uppgång 2005 och hittills 2009 kompenserar mer än väl.

Årets trend avgör

Jag tycker att den enda rimliga slutsatsen är att det inte går att dra några säkra slutsatser från de historiska resultaten i denna grupp. Skillnaderna i innehav och inriktning är för stora, vilket gör att de trender som råder för tillfället på aktiemarknaden blir avgörande, inte förvaltarens skicklighet. För att välja rätt IT-fond gäller det därmed att spå marknadsutvecklingen framöver korrekt, inte att dra rätt slutsatser från förvaltarnas historiska prestationer. Därmed ger Morningstar Rating och andra historiska mått dålig hjälp. Istället gäller det att ha rätt om vart den globala konjunkturen är på väg, eftersom både Stockholmsbörsen och småbolag ofta utvecklas bäst i början av en konjunkturuppgång.

Ett bra exempel är SEB Internetfond, som bara har 2 stjärnor i Rating och för ett år sedan bara hade 1 stjärna i fondbetyg. Då för nästan exakt ett år sedan skrev jag ”Välj fonder smart, köp efter ras” (länk ovan till höger) där jag argumenterade för att nästa gång optimismen ökade på den globala aktiemarknaden så skulle SEB Internet finnas bland vinnarna, precis som hösten 2001 och sommaren 2003.

I morgon kväll kommer avkastningen sedan dess att finnas i kolumnen ”1 år”. Men redan när detta skrivs, med avkastningar per 19 augusti, är det uppenbart att det var lite för tidigt att satsa på SEB Internet redan i augusti förra året. Men trots att nedgången fortsatte ett par månader till förra hösten så har fonden givit 5,4 procent värdeökning på ett år, medan snittet i kategorin är en värdeminskning på 4,7 procent. Och trots större uppgång i år så var det då för ett år sedan sämre att investera i Banco Teknik & Innovation, som backat lika mycket som snittet det senaste året.

Slutsatsen för min del är som sagt att det främst är årets ekonomiska trend som avgör vilka IT-fonder som blir vinnare. Vissa har fondbestämmelser som säger att de enbart ska investera på Stockholmsbörsen, andra placerar nästan alla pengar i New York, vilket spelar mycket större roll för avkastningen än förvaltarens skicklighet.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar