Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

Stabil nivå

Både svenska kronan och Stockholmsbörsen verkar ha fastnat på en stabil nivå de senaste två månaderna. Nu krävs positiva överraskningar i kvartalsrapporterna för att återhämtningen ska ta ny fart.

Jonas Lindmark 2009-07-09 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn
Stockho
lmsbörsen verkar ha hittat en stabil nivå, de senaste två månaderna har aktiekurserna pendlat i ett snävt band på samma nivå som förra sommaren. Återhämtningen under april betyder att den överdrivna nedgången under finanskrisen i höstas är återhämtad, men fortfarande är det väldigt långt kvar upp till kursrekorden som sattes för två år sedan och även 3 år bakåt är Affärsvärldens generalindex på minus.

Delvis är dock styrkan i återhämtningen en svensk illusion, skapad av att den svenska kronan försvagades mycket kraftigt under vintern och fortfarande är 17 procent svagare än för ett år sedan, mätt som riksbankens TCW-index. Räknat i

USA-dollar är försvagningen dessutom mycket större, eftersom dollarn stigit från kring 6 kronor till dagens nivå kring 7,90 det senaste året – en uppgång på 32 procent. Ur ett amerikanskt perspektiv är därför svenska aktier fortfarande klart billigare än förra sommaren.

Valuta och längre perspektiv

Som jag påpekade för en månad sedan i krönikan ”Kvar under bastrenden” är både valuta och ett längre historiskt perspektiv viktigt för att bedöma om Stockholmsbörsen är högt eller lågt värderad. Svenska aktier föll mer än världsindex under börsnedgången som började sommaren 2007, men både nedgången och återhämtningen tog fart lite tidigare. Tillväxtmarknaderna avvek åt andra hållet och upplevde ett mycket brantare ras, som tag fart på allvar först sommaren 2008 var över redan i oktober.

Jämfört med en mer neutral startpunkt som 1 januari 2007 – då den globala högkonjunkturen fortfarande var i stark och bostadspriserna i USA var kvar nära toppen – så har Stockholmsbörsen fallit klart mer än både världsindex och tillväxtmarknaderna (när alla räknas om till samma valuta). Rimligen beror det delvis på förväntningar att gamla mönster ska upprepa sig, eftersom Stockholmsbörsen historiskt har fallit mer än andra under lågkonjunkturer. Att svenska exportföretag gynnas av en svagare krona och att Sverige hanterade sin egen finanskris 1991-93 på ett väldigt bra sätt verkar få internationella placerare bry sig om.

Optimist

Men när det nästa gång blir en global högkonjunktur är det därmed rimligt att det historiska mönstret åter igen upprepar sig, genom att Stockholmsbörsen då återfinns bland vinnarna. Hittills är återhämtningen efter höstens finanskris mest förhoppningar, men nästa vecka börjar den breda massan börsföretag offentliggöra sina halvårsrapporter och då får aktiemarknaden lite mer fakta att gå på. Positiva överraskningar kan ge ett lyft redan under juli, men rimligen dröjer det till rapporterna för tredje kvartalet som kommer i oktober innan en ny trend blir någorlunda tydlig.

Tills motsatsen är bevisad fortsätter jag att vara optimist när det gäller Sverigefonder, som borde ha en klar fördel av hög konjunkturkänslighet, särskilt om jag har rätt i att bättre tider kommer att ge en rejäl återhämtning för den svenska kronan.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar