Asien tydlig vinnare
I snitt har de aktiefonder som säljs i Sverige backat 20 procent det senaste åren, enligt Morningstars fondindex per 31 maj. USA-fonder har klarat sig lite bättre än snittet, Europa- och Sverigefonder lite sämre. Men bland tillväxtmarknaderna är skillnaderna större och här är Asienfonderna tydliga vinnare, i snitt ä
r nedgången bara 9 procent de senaste tolv månaderna. Under samma period har fondindex för Latinamerikafonder backat hela 28 procent och Östeuropafonderna har trots vårens återhämtning fallit 45 procent jämfört med för ett år sedan. Störst förlorare är de rena Rysslandsfonderna, minus 50 procent.
Bäst har utvecklingen varit för rena Kinafonder, som i snitt är tillbaka till samma värde som för ett år sedan. Även Indienfonderna har klarat sig bra, detta fondindex har i år stigit hela 44 procent vilket gör att nedgången det senaste året bara är 4 procent.
Delvis ser återhämtningen starkare ut för oss svenskar, eftersom den svenska kronan försvagats under det senaste året (vilket höjer värdet på utländska aktier när deras kurser räknas om till kronor). Och alla avkastningar ovan är i kronor. Till exempel har dollarkursen stigit från 6,01 kronor till 7,61 under tolvmånadersperioden, en uppgång med 27 procent. Denna försvagning av kronan påverkar dock alla utländska aktier lika mycket, så Asien är en lika tydlig vinnare räknat i dollar eller euro, även om värdeminskningen är större räknad i dessa valutor.
Ökad tillväxt i Kina
Bakom den betydligt brantare återhämtningen för Asienfonder verkar främst ligga förhoppningar att ekonomin i Kina kommer att återvända snabbare till hög tillväxt än resten av världsekonomin. Financial Times påpekar att vändningen för aktiekurserna i oktober sammanfaller med stimulanspaketet från Kinas regering, plus att de råvaror som stigit mest under våren (bly, olja, nickel, koppar) är de med störst import till Kina. I nästa steg skulle i så fall grannländerna i Asien påverkas snabbare än resten av världen, när ökad efterfrågan från Kina lyfter deras export.
Vinnare under maj var Indienfonder, efter en dramatisk börsuppgång på 17 procent dagen efter att resultatet i parlamentsvalet blev känt. Premiärminister Manmohan Singh ledde Kongresspartiet till en överraskande stor valseger, som gav 206 av 545 platser i parlamentet. Därmed behöver regeringen inte lika många andra partiers stöd, vilket rimligen betyder ökad handlingskraft och fler reformer. The Economist påpekar dock att Kongresspartiet varken har mandat eller mod att genomföra alla de reformer som behövs. I första ledet finns förväntningar hos väljarna om krafttag mot undernäring, lärarbrist och elavbrott. Samtidigt ser budgetunderskottet i år ut att öka till 11 procent av BNP, så stigande räntor är kanske troligare än de ekonomiska reformer som aktiemarknaden hoppas på.
Resten av Asien har till stora delar egna problem, som aktiemarknaden inte verkar bry sig särskilt mycket om. Kärnvapenhotet från Nordkorea har trappats upp, men MSCI Sydkoreaindex har ändå stigit 24 procent sedan årsskiftet. Thailand har svåra politiska problem, men där är indexuppgången hittills i år 40 procent.
Rekordhöga förväntningar
Ända sedan slutet av oktober har aktiekurserna på tillväxtmarknaderna åter dragit ifrån. Nu i början av juni har MSCI Emerging Markets Index (där enbart tillväxtmarknader ingår) nått ett nytt rekord jämfört med MSCI World Index (vanliga världsindex, som mäter enbart börserna i de etablerade industriländerna) och stigit 120 procent räknat i dollar sedan sommaren 2003, medan vanliga världsindex är tillbaka på samma nivå som för sex år sedan.
Detta tillsammans med att Asienfonderna har stigit mer än resten av tillväxtmarknaderna det senaste året, betyder att förväntningarna på tillväxtländer som Indien och Kina nu är rekordhöga, jämfört med övriga regioner. Slutsatsen är att för att en Asienfond ska ge högre avkastning än andra alternativ framöver, så måste börsföretagen i Asien överträffa dessa rekordhöga förväntningar. Rimligen blir det svårt.