Lägre förväntningar på New York

GM:s konkurs har fått större uppmärksamhet i Sverige än amerikanernas mer optimistiska framtidstro. Men de grundläggande problemen i USA:s ekonomi gör att förväntningarna är lägre, vilket rimligen blir en fördel framöver.

Jonas Lindmark 2009-06-04 | 10:08
Facebook Twitter LinkedIn
Under 2008 tappade USA-aktier mindre än världsindex, vilket var första gången på sju år som börserna i New York överträffade resten av världen. Men hittills under 2009 har amerikanska aktier åter halkat efter när MSCI räknar om alla aktiekurser till dollar. Räknat i dollar har MSCI USA stigit 4 procent till och med 3 juni, medan världsindex klättrat 7 procent. Men de stora vinnarna är tillväxtmarknaderna, MSCI Emerging Markets har klättrat 38 procent sedan årsskiftet.

Mer pessimistiska om USA

Den ökade optimismen och stärkta förhoppningarna om en brant återhämtning gäller alltså främst andra delar av världen, medan place

rarna verkar vara fortsatt mer pessimistiska om utvecklingen i USA. Det märks också genom att dollarkursen har backat rejält, ned från en topp på 9,20 kronor i början på mars till omkring 7,60 den senaste veckan.

Ändå har det skett en rejäl återhämtning även i New York, där aktiekurserna har stigit 39 procent från en botten för knappt tre månader sedan. För svenska fondsparare döljs dock denna återhämtning av att den skett samtidigt som dollarkursen har fallit tillbaka. Problemet nu verkar vara att verkligheten behöver komma ikapp de mer optimistiska förväntningar som tagit över på aktiemarknaden.

Både goda och dåliga nyheter

Den senaste veckan har verkligheten bjudit på både goda och dåliga nyheter. Störst rubriker i Sverige har GM:s konkurs fått, trots att aktievärderingen visar att placerarna länge sett detta som nästan oundvikligt. Mindre uppmärksamhet i Sverige verkar den ökade optimismen i de amerikanska konsumenternas framtidstro ha fått, trots att Conference Boards index visade en extremt brant återhämtning förra veckan, om än från ett bottenrekord. Och det är denna typ av mer framåtblickande nyheter som i första hand driver aktiemarknaden.

I bakgrunden finns de grundläggande problemen i USA:s ekonomi kvar. Finanskrisen har gjort underskotten i den federala budgeten ohållbart stora. Det privata sparandet har ökat, men det kommer att ta flera år för konsumenterna att fylla de hål som börsraset och fallande bostadspriser har skapat. Dessutom har USA kvar ett stort underskott i bytesbalansen med omvärlden, vilket gör dollarkursen sårbar. Ett allt mer överhängande hot är att ratinginstituten sänker amerikanska statens AAA-betyg.

Nästa hack nedåt mindre

Samtidigt är dessa problem en stor del av förklaringen till att USA-aktier inte hängt med fullt ut i uppvärderingen under våren. Förväntningarna på tillväxtmarknader och mindre länder som Sverige har dragit iväg mycket snabbare, vilket ökar risken för besvikelser om förväntningarna inte infrias. Under hösten kan därför börserna i New York få revansch, men det blir i så fall rimligen genom att även nästa hack nedåt i börsutvecklingen blir mindre i USA än i resten av världen.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar