Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

Teknikfonder vinnare första tertialet

Sedan årsskiftet har teknikfonderna återhämtat den dåliga utvecklingen jämfört med andra fonder i slutet av 2008. Tillsammans med Rysslandsfonder är de vinnare hittills i år och nedgången det senaste året är bara 5 procent.

Jonas Lindmark 2009-04-22 | 12:51
Facebook Twitter LinkedIn
Svenska aktiefonder har i snitt stigit 13 procent från årsskiftet fram till 21 april, vilket är en välkommen återhämtning efter förra årets ras. Men fonderna i Morningstars kategori ”ny teknik” har stigit 25 procent i snitt och vinnaren SEB Internet har klättrat hela 41 procent.

41 procent upp är inget som teknikfonder har skämt bort investerare med de senaste åren, det är mer än snittet för den andra stora gruppen vinnare under första tertialet, Rysslandsfonderna. Dessa har i snitt klättrat 38 procent i år, vilket ger en viss revansch efter att de förra året föll hela 71 procent. Dock döljer procentsiffrorna att matematiken ställer extrema krav innan Rysslandsfonderna helt återhämtat förra årets ras – från dagens nivå krävs ytterligare 150 procent uppgång innan de helt återhämtat

raset 2008.

Teknikfonderna ligger betydligt bättre till i detta lite längre perspektiv. År 2008 backade de i genomsnitt 36,8 procent, så efter återhämtningen på 25 procent behövs ”bara” ytterligare 27 procent uppgång för att genomsnittet ska ligga på plus i förhållande till föregående årsskifte.

Överdriven pessimism

Just nu ser det därmed ut som att pessimismen på aktiemarknaden var överdriven under fjärde kvartalet förra året. Fram till dess hade teknikfonderna stått emot börsnedgången ganska bra, förlorarna var främst aktier inom andra branscher som finans, konsument, råvaror och energi. Men mot slutet av 2008 föll även teknikaktierna kraftigt, särskilt räknat i de amerikanska företagens ”hemmavaluta” dollar.

Vi svenskar har under första tertialet 2009 upplevt en ljusare värdeutveckling, eftersom svenska kronan har fortsatt att försvagas mot dollarn. USA-dollarn har i år fortsatt upp från omkring 7,80 till kring 8,60 kronor när detta skrivs, vilket ger en värdeökning på 10 procent när utländska aktiekurser räknas om till svenska kronor.

Ned 5 procent i kronor

Tillsammans med att Nasdaq och andra teknikaktier överträffade genomsnittet i somras betyder det att de svenska teknikfonderna bara har backat i snitt 5 procent det senaste året (räknat i kronor, fram till 21 april), medan genomsnittet för samtliga aktiefonder är ett ras på 22 procent under samma period. Och trots brantast återhämtning de senaste månaderna har Rysslandfonderna backat 53 procent det senaste året.

Även i ett lite längre perspektiv står sig teknikfondernas försprång, trots den dåliga utvecklingen under 2006 och 2007. Sett över de senaste tre åren har de backat 25 procent, medan snittet för samtliga aktiefonder är minus 27 procent. Och Rysslandsfonderna har i snitt rasat 49 procent sedan april 2006.

Fortfarande billiga

För att bedöma om teknikfonder fortfarande är köpvärda för långsiktiga investerare är det viktigt att granska utvecklingen även i USA-dollar och japanska yen, eftersom dessa är hemmavaluta för flertalet dominerande teknikföretag globalt. Och utan den förskönande effekten genom omräkning till våra svaga svenska kronor, så är det uppenbart att återhämtningen under första tertialet 2009 bara är ett hack jämfört med de senaste två årens branta nedgång. Därmed är teknikaktier fortfarande billiga om man tror på en återhämtning i ekonomin under det närmaste året.

Utvecklingen under de senaste tio åren har dock tydligt visat att det inte finns någon speciell fördel med teknikfonder långsiktigt sett. Den högre tillväxt som funnits i delar av branschen har ätits upp av hårdnad konkurrens och pressade marginaler. [denna kommentar skrevs åt Computer Sweden 2009-04-22 och publicerades på Morningstar torsdag 23 april]
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar