Allra sämst
Men stigande oljepriser under 2007 och början av 2008 hjälpte till att hålla rysk ekonomi under armarna och även om uppgången var bruten så låg Rysslandsfonderna kvar på samma höga nivå fram till i somras. Då kom till slut raset och nu är Ryssland faktiskt den kategori bland fonderna som har utvecklats allra sämst både det senaste året och de senaste 3 å
ren.
Skillnaderna i värdeutveckling det senaste året är extra intressant, eftersom den visar hur skarpt förväntningarna har svängt. I mitten av januari 2008 kom det första branta raset på tillväxtmarknaderna och övriga aktiemarknader drogs med ett hack nedåt. Problemen orsakade av dåliga bolån i USA var uppenbara, men för ett år sedan fanns fortfarande förhoppningar att resten av världsekonomin skulle klara att behålla god tillväxt. Och oljepriserna fortsatte att stiga.
Räknat från 31 januari 2008 och ett år framåt har fondindex för globalfonder backat 25 procent och Sverigefonderna har fallit 33 procent. Men den mest dramatikiska omvärderingen har skett tillväxtmarknaderna. Rysslandsfonderna har i snitt rasat 69 procent på ett år, fondindex för Indienfonder har fallit 46 procent och även de breda tillväxtmarknadsfonderna har gått ned 40 procent under året fram till 31 januari i år.
Större problem är optimisterna trodde
Förklaringen till att Moskvabörsen har värderats ned allra snabbast är rimligen en kombination av överdrivna förhoppningar tidigare och ny information under hösten 2008 som visar att rysk ekonomi har mycket större problem än utländska placerare tidigare räknat med. Utlösande faktorer var oljeprisernas ras och finanskrisen. Smittan från utlandet orsakade under hösten en inhemsk kris som förlamat en stor del av rysk ekonomi, samt fått rubeln att rasa i värde och dollarreserven att snabbt strömma ur landet. Tidigare pekade optimisterna ofta på Rysslands valutareserv värd hela 600 miljarder dollar som en stor trygghet. Men om utflödet under hösten fortsätter så kommer reserven att räcka mindre än ett år till.
Detta speglar rimligen en utbredd misstro mot den underliggande stabiliteten i rysk ekonomi när sämre tider gör att både utländska förvaltare och inhemska oligarker vill minska sitt risktagande. Plötsligt finns knappt några köpare längre, även när priserna i Moskva på allt från lägenheter till märkeskläder halveras.
Men det största problemet för Rysslandsfonderna tycker jag verkar vara att den ryska politiska ledningen inte har förstått hur dramatiskt den ekonomiska verkligheten förändrats, plus att de förefaller sakna den kunskap som behövs för att hantera en ekonomisk kris. Landets härskare Putin gjorde uttalanden vid det världsekonomiska mötet i Davos häromveckan som ger intrycket att han helt saknar kontakt med den ekonomiska verkligheten.