Ny politik krävs i Tokyo

Japanfonderna är vinnare det senaste året, trots att finanskrisen slagit hårt även i Tokyo. Men yenen har redan stigit 60 procent, framöver krävs politisk nytändning.

Jonas Lindmark 2009-01-19 | 8:27
Facebook Twitter LinkedIn
Dåliga nyheter av olika slag kommer i en strid ström från Japan, både politiska och ekonomiska.

Men ändå var Japanfonderna bland dem som backade minst 2008 och även de senaste tre månaderna är de vinnare med en uppgång på över 10 procent i snitt.

Yenen upp 60%

Förklaringen är främst den extrema uppvärderingen av den japanska yenen det senaste halvåret. Efter att ha legat ganska stabil kring 5,50 kronor för 100 yen i flera år, har kursen på mindre än ett halvår stigit till dagens 9 kronor. Delvis beror uppgången på att svenska kronan samtidigt försvagats, men yenen har även stärkts rejält mot dollar och euro. <

br>
Räknat i yen har Tokyobörsen rasat ungefär lika mycket som andra aktiemarknader, men tack vare en valuta som under hösten blivit 60 procent mer värd har Japanfonderna klarat sig bättre än de flesta andra aktiefonder. Tyvärr är det knappast goda japanska nyheter som ligger bakom uppvärderingen av yenen – istället är det den globala finanskrisen som gjort att ett stadigt utflöde av kapital från Japan plötsligt vänt till ett inflöde, när både japanerna själva och utländska spekulanter flyttar tillgångar tillbaka till Japan.

Statistiken visar tydligt att även Japan har dragits ned i den USA-ledda recession som bromsar konsumtion och investeringar i hela världen. Industriproduktionen rasar, detaljhandelsförsäljningen minskar och börsföretagen rapporterar sämre tider.

Regeringen på väg förlora makten

Dessutom kommer regeringspartiet LDP troligen att förlora årets underhusval. Taro Aso tog i september över som landets tredje premiärminister sedan 2006 och enligt The Economist har hans försök att skjuta på nästa val så länge som möjligt snabbt gjort honom och LDP ännu mer impopulära. Förra veckan antog parlamentet hans tilläggsbudget för att hantera finanskrisen och nu måste nyval hållas senast i september.

Ännu värre är att oppositionen i DPJ, som redan har majoritet i överhuset, har samma problem som regeringspartiet LDP – vitt skilda grupper inom de två partierna har inte lyckats enas om framtidens politik. Båda riskerar att splittras av konflikter mellan konservativa och reformvänliga politiker. Bäst för väljarna vore kanske om båda partierna splittrades och två nya mer tydliga alternativ bildades. Men en splittring av de två stora partierna skulle även kunna leda till en lång period med ostadiga alternativ som faller, det ena efter det andra. Och med en global ekonomisk kris som sveper över världen skulle Japan istället behöva en stark och handlingskraftig regering.

Ett annat perspektiv

Ur detta perspektiv är det svårt att förstå varför japanska aktier och därmed Japanfonder har klarat sig så bra relativt andra aktiemarknader. Men det finns även ett annat perspektiv.

Tokyobörsen var både under 2006 och 2007 förlorare, medan många andra aktiebörser steg kraftigt. Samtidigt har de japanska börsföretagens vinster fortsatt uppåt, vilket gradvis sänkt värderingen. Under förra året fortsatte nedvärderingen, eftersom Tokyoindex föll 44 procent räknat i yen (men bara 15% räknat i kronor). Dessutom har japanska fastigheter och bostäder de senaste fem åren fallit i pris, medan spekulationsbubblor blåsts upp på många andra håll i världen.

Optimisterna menar därför att när världsekonomin tar fart igen, förhoppningsvis 2010, så kommer vinsterna i Japan att vara lägre värderade än på andra håll. Och att det borde ge en bättre börsutveckling.

Jag är skeptisk, men samtidigt har jag haft fel om Japan många gånger förr. Fast för att verkligen överraska positivt skulle Tokyobörsen behöva få hjälp av en rejäl politisk nytändning. Och det verkar svårt.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar