Genom åren har jag sett många artiklar och citat där experter och journalister är skeptiska till statistiken från Kina. De rapporterade siffrorna har utvecklats orimligt jämnt och ökningstakten har ofta inte stämt med annan statistik.
Importen
minus 18%
I går, onsdag 10 december, kom så chockerande statistik från Kina. Exporten under november backade 2 procent jämfört med samma månad förra året (normalt har tidigare varit en ökningstakt kring 20 procent) och importen rasade 18 procent. Enligt The Economist kan en bidragande orsak vara att finanskrisen har strypt handelsföretagens tillgång på finansiering, men det är samtidigt ytterligare en orsak till oro.
Förra veckan offentliggjordes en leverantörsundersökning som visade att tillverkningsindustrin i Kina kommer att minska produktionen lika mycket som USA och Europa. Enligt en kommentar i Financial Times visar detta att den ”frikoppling” som många investerare hoppades på under 2007 inte har blivit verklighet.
Tidigare har funnits förhoppningar att Kinas snabba tillväxt de senaste åren ska kunna fortsätta och att ökad import till Kina skulle hjälpa till att hålla resten av världsekonomin i gång. Men problemet är att den kinesiska ekonomin till ovanligt stor del är beroende av efterfrågan i andra länder för att hålla hjulen snurrande – 40 procent av Kinas BNP kommer från export.
Brant räntesänkning
Som sagt är det svårt att veta om den statistik som blir offentlig är korrekt. Men det finns andra tydliga tecken på att omsvängningen i Kinas ekonomi är dramatisk. Förra året höjde centralbanken långsamt sin styrränta från 6,12 till 7,47 procent. Där låg styrräntan kvar till i somras, följt av tre små sänkningar. Men förra veckan sänkte plötsligt den kinesiska centralbanken med hela 1,12 procentenheter ned till 5,58 procent. Strax innan offentliggjordes ett stort stimulanspaket.
Dessutom finns det som brukar kallas ”anekdotisk information”, alltså enstaka exempel som tillsammans bildar ett mönster. Till exempel har tillverkningen av leksaker i plast uppenbart minskat dramatiskt – fakta är att avskedade arbetare från leksaksfabriker har startat våldsamma upplopp. Men omfattningen totalt är oklar, i media cirkulerar uppgifter att över hälften av det totala antalet anställda i leksaksindustrin har avskedats – dessutom ofta utan att få ut sin innestående lön. Slutligen är sommar-OS nu passerat, med det uppsving som det givit efterfrågan.
Den enda rimliga slutsatsen är att årets branta nedgång för Kina- och Asienfonderna till stor del är motiverad av en tydlig försvagning i den verkliga ekonomin. Om erfarenheten från andra tillväxtländer med stort exportberoende stämmer, så kommer lågkonjunkturen i Kina att bli djup.