Lyft redan 2009

Sverigefonderna fortsatte ned en bit till i november. Nu är bara en tredjedel av börsvärdet kvar, räknat i dollar. Konjunkturen lyfter år 2010, men Stockholmsbörsen brukar ligga före.

Jonas Lindmark 2008-12-03 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn
De första tre veckorna i november föll Sverigefonderna kraftigt och noterade nytt årslägsta den 21 november. Därefter kom en rekyl, men månaden slutade ändå på minus.

Ändå borde svenska aktier ha haft hjälp av att dollarkursen fortsatte upp kraftigt, från 7,71 till 8,13 under november. Denna uppgång på drygt 5 procent skulle normalt ha varit klart positiv för de stora svenska exportföretagens aktiekurser. Räknat i USA-dollar är därmed nedgången ännu större och MSCI Sweden Index i dollar har backat 58 procent från årsskiftet fram till 2 december.

Räknat från toppnoteringen 16 juli förra året har svenska aktier backat 65 procent r

äknat i dollar, fram till i går kväll. Årets hittills lägsta notering var som sagt 21 november och från toppen förra året ned till denna botten är nedgången 68 procent. Det är inte riktigt lika stor nedgång som under börsraset 2000-2002 (då föll MSCI Sweden 76 procent räknat i dollar, från toppen under IT-bubblan), men raset denna gång är nästan dubbelt så brant.

En tredjedel kvar

Detaljerna är inte så intressanta, kanske. Det väsentliga är att svenska aktier nu i genomsnitt bara kostar en tredjedel av vad de kostade för 17 månader sedan – bara en tredjedel av marknadsvärdet förra sommaren är kvar, räknat i den globala valutan dollar.

Ändå finns det ”experter” som för ett år sedan var positiva till att placera i aktier, men nu svängt och blivit extrema pessimister. Jag talade med en i förra veckan som plötsligt bara ser svart på framtiden.

Visst är det lätt att dras med i känslan av panik när tidningarnas ekonomisidor fylls av extremt dåliga nyheter - bakslag som för ett år sedan skulle ha tolkats som felplacerade aprilskämt. Men tidningar och TV har en stark tendens att rapportera ensidigt och i flock, särskilt när merparten journalister inte förstår de komplicerade sambanden (mer om detta i ”Media överdriver finanskrisen”).

Jag håller fast vid att både Jorden och mänskligheten är mycket större och stabilare än nyhetsrapporteringen ger inryck av. De allra flesta bland över sex miljarder människor ändrar inte sina liv för att aktiekurserna rasar. Och flertalet företag och offentliga verksamheter fortsätter leverera varor och tjänster precis som vanligt.

Lyft redan 2009

Stockholmsbörsen har tryckts ned av tvångsförsäljningar, av utlänningar som flyttat hem sina pengar, av självuppfyllande fördomar som säger att kronan försvagas i dåliga tider. Som sagt är bara en tredjedel kvar av börsvärdet, räknat i dollar. Det är en orimligt stor nedgång, precis som börsraset 2002 var orimligt stort i närheten av botten.

2009 blir troligen ett dåligt år på många sätt. Det verkar bedrövande säkert.

Men redan 2010 finns tycker jag att det finns gott hopp att låga räntor och statlig stimulans ger nästa konjunkturuppgång, åtminstone i Sverige som i grunden har en sund ekonomi och stora överskott i bytesbalansen med omvärlden. Aktiemarknaden brukar ligga före, vilket talar för att det kan komma en våg av optimism som ger aktiekurserna ett lyft redan under 2009. Det gäller särskilt när svenska kronan börjar återhämtar sig.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar