Tredje raset för IT-fonderna

För tredje gången i år har IT-fondernas fallit brant. Nedgången under september är inte så stor i sig, men oroande är att den är betydligt större än för andra typer av aktiefonder.

Jonas Lindmark 2008-09-24 | 11:08
Facebook Twitter LinkedIn
De senaste fem åren har de IT-fonder som säljs i Sverige i snitt bara stigit 1 procent, fram till tisdag 23 september. Vinnare har istället varit andra typer av högriskfonder, till exempel Asienfonder (+56%), Energifonder (+159%), Latinamerikafonder (+229%), Rysslandsfonder (+112%) och Sverigefonder (+58%). Bland de välkända kategorierna är det bara Japanfonder som utvecklats ännu sämre.

Åtta dåliga år

Resultatet är rimligen en besvikelse för alla de svenskar som under börsraset 2000-2002 höll fast vid sitt sparande i fonder som Robur Contura, SEB Teknologi och Öhman IT-fond, i tron att det skulle komma bättre tider. Tre u

sla år var illa nog – men åtta dåliga år av de senaste nio är nog sämre än ens de värsta pessimisterna förutspådde när IT-bubblan var som mest uppblåst. Det enda undantaget hittills under 2000-talet, då IT-fonderna både utvecklades bättre än snittet och steg rejält, är 2003. Då steg de i snitt 27 procent.

Förklaringen till att IT-fonderna fortsatt att ge svenska fondsparare dålig avkastning är att de flesta stora börsbolag i branschen är amerikanska och/eller har mycket av sin försäljning i USA. Problemet är den kraftiga nedgången för USA-dollarn, från ett genomsnitt på 10,32 kronor under 2001 till ett snitt på 6,13 kronor de första åtta månaderna i år. Denna nedgång på 41 procent motsvarar en utebliven värdeökning hos USA-aktier på 68 procent. Effekten är inte bara att värdet på amerikanska tillgångar blir mindre omräknat till svenska kronor – dessutom har det blivit mindre lönsamt att exportera till USA och IT-företag i resten av världen får hårdare konkurrens.

Hittills under 2008 är genomsnittet bland övriga aktiefonder något sämre, men det är nog en klen tröst när IT-fonderna i snitt backat 22 procent. Dessutom verkar sommarens trendbrott för IT-aktier ha kommit av sig.

Årets tredje ras

Året inleddes med ett allmänt börsras då i stort sett alla typer av aktiefonder föll kraftigt, enligt många på grund av dåliga nyheter både om finanskrisen i USA om den globala konjunkturen. Då föll IT-fonderna i linje med övriga aktiefonder, vilket kanske var rimligt. Det andra raset skedde under juni och juli och då klarade sig IT-fonderna betydligt bättre än snittet. Troligen var den avgörande dåliga nyheten då att den ekonomiska tillväxten i Europa tvärstannat, vilket främst slog mot råvarupriser och tillväxtmarknader.

Men under den senaste månaden kom årets tredje ras, med den mest synliga chocken att den amerikanska investmentbanken Lehman Brothers ställt in betalningarna och drog med sig bland annat försäkringsbjässen AIG och de tre andra stora amerikanska investmentbankerna i fallet. Trots att effekterna främst slår mot banker och andra finansiella företag, så har IT-fonderna i snitt rasat 8 procent den senaste månaden fram till 23 september, medan både Europafonder och globalfonder i snitt bara backat 3 procent.

Ingen vet säkert de verkliga orsakerna till denna nedvärdering av IT-aktier, sanningen finns dold i tankarna hos miljontals placerare. Men jag tycker att en rimlig gissning är att den senaste månadens dramatik i finansbranschen fått många att ändra sina prognoser för den ekonomiska utvecklingen. Från en ganska kort försvagning som i första hand slår mot vissa branscher (främst bygg och finans) – medan IT-företagen förväntades tuffa på – verkar nedgången ha breddats och gäller nu även mer långsiktiga investeringar inom IT och telekom. Den prognosen är oroande.

[denna kommentar skrevs åt Computer Sweden 2008-09-24]

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar