Fyndköp ger kort rally

Den oroliga börsutvecklingen fortsätter, men Sverigefonderna har klarat februari och mars bättre än snittet. Rallyt uppåt som inleddes i går bryts dock om börsföretagens rapporter under april pekar nedåt.

Jonas Lindmark 2008-03-26 | 13:04
Facebook Twitter LinkedIn
Under hösten 2007 utvecklades Stockholmsbörsen så mycket sämre än världsindex att försprånget under första halvåret snabbt åts upp och Sverige slutade året sjua från slutet bland 55 länder med MSCI-index. Den svaga utvecklingen fortsatte under januari.

Ur ett internationellt perspektiv – räknat i USA-dollar – så nådde MSCI Sweden årets lägsta notering redan den 21 januari. Världsindex har däremot fortsatt att försvagas och nådde årets lägsta punkt 17 mars. Ur svenskt perspektiv är skillnaden inte lika tydlig eftersom dollarkursen under perioden försvagats med 7 procent, från 6,46 till 6,03 kronor.

Bättre under februari och m

ars

Men även vi svenskar ser att under februari och mars har Sverigefonderna klarat sig bättre än snittet bland aktiefonder. En optimistisk tolkning är att svenska aktieplacerare var ovanligt snabba att reagera på sämre framtidsutsikter i höstas och att botten nu är passerad. Denna typ av förväntningar förklarar nog delvis de snabba återhämtningar vi sett flera gånger under första kvartalet, senast i början på denna vecka.

När aktiehandeln i Sverige i går öppnade efter påskhelgen så steg Generalindex direkt 3 procent. Den uppenbara orsaken var att börserna i New York hade stigit så kraftigt medan Stockholmsbörsen var stängd på annandag påsk, något som nästa dag drog med sig de flesta börser i Asien och Europa uppåt.

Orsaken till ökad optimism i New York var rimligen främst att under måndagen publicerades statistik från bostadsmarknaden i USA som var mindre dålig än väntat. Försäljningen av begagnade bostäder ökade 3 procent under februari (efter en nedgång på drygt 32 procent från toppen 2005). Och volymen osålda bostäder minskade därmed till strax under 10 månaders försäljning (jämfört med mellan 4 och 5 månader under perioden 1999 till 2005). Bostadsstatistiken var ändå inte goda nyheter eftersom den även innehöll en genomsnittlig prisnedgång på 8 procent jämfört med februari förra året, men för aktiemarknaden räckte det att nyheterna var mindre dåliga än väntat.

Dollarn försvagades dessutom åter i går, efter en tillfällig uppgång i slutet på förra veckan, vilket gjorde att Stockholmsbörsen återhämtning ser ännu starkare ut ur amerikanskt perspektiv. MSCI Sweden Index räknat i dollar steg hela 5,9 procent den 25 mars.

Fyndköp ger kort rally

Men bakom denna typ av rally, strax efter en lika stor eller större nedgång, finns rimligen ofta försökt till ”fyndköp” av placerare som sålt på en högre nivå och nu ser en ökad chans till kortsiktiga vinster. För att börsuppgången ska hålla i sig behövs dock betydligt bättre nyheter om både ekonomin och börsföretagens vinster.

Närmast väntar nu aktiemarknaden på börsföretagens rapportering av resultaten under första kvartalet, som börjar i mitten på april. Då avgörs om vi den här veckan sett inledningen på ett mycket kortvarigt rally, eller årets vändpunkt.

Jag är skeptisk till att det skulle räcka med bara nio månader – tre dåliga kvartal – för att rensa undan alla de dåliga affärer och obalanser i ekonomin som uppstått under den långa globala högkonjunkturen 2003-2007. Men även om årets botten passeras redan i mars så måste rimligen osäkerheten och den tvära svängningarna i börsutvecklingen fortsätta åtminstone fram till i augusti, för bara om årets andra kvartal är klart bättre än det första har vi sett en verklig vändning uppåt.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar