Står emot bättre än Asien

Latinamerikafonderna har klarat börsraset bra, bara ned 6 procent i år, medan Östeuropa- och Asienfonderna backat dubbelt så mycket. Brasilien och USA är förklaringar.

Jonas Lindmark 2008-02-18 | 12:55
Facebook Twitter LinkedIn
Tillväxtmarknaderna är de senaste årens stora vinnare, särskilt börserna i de länder som kallas BRIC (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina). Men under börsraset i januari drogs de alla med nedåt. Störst är nedgången för Indien- och Kinafonder, som i snitt backat 16 procent från årsskiftet fram till 15 januari. Östeuropafonderna har också tappat rejält, minus 14 procent hittills i år. Och de breda Asienfonderna har backat 12 procent.

Latinamerikafonderna har däremot klarat raset bra, nedgången sedan årsskiftet är i snitt bara 6 procent, hälften så mycket som Asienfonderna.

Förklaring

En förklaring är rimligen at

t den ökade pessimismen under januari främst beror på att även Europa ser ut vara på väg ned i en lågkonjunktur. Det har länge varit uppenbart att USA:s ekonomi har problem, som de två senaste åren har orsakat svagare dollar och en sämre börsutveckling än resten av världen. Tidigare verkar dock majoriteten placerar ha hoppats att Europa skulle klara att behålla hög tillväxt, tack vare stor efterfrågan på råvaror och fortsatt brant uppgång i tillväxtländerna. Men en lågkonjunktur även i Europa skulle slå hårt både mot Östeuropa och mot exportföretagen i Asien.

Ekonomin i främst Mexiko men även i resten av Latinamerika är däremot närmare kopplat till USA, och inte så beroende av Europa. Och problemen i USA är som sagt välkända sedan länge, vilket gör att aktiekurserna i New York har klarat börsraset i januari betydligt bättre än aktiekurserna i Europa och Asien.

Dessutom är optimismen kring Brasilien fortfarande stor. Under 2007 var börsen i Sao Paolo näst bäst bland 55 landindex från MSCI, med en uppgång på 66 procent räknat i svenska kronor. Mexikoindex steg samtidigt bara 3 procent. Fast även MSCI Brasilien drogs med nedåt och föll 20 procent på bara en vecka, från 14 till 21 januari. Skillnaden är att återhämtningen därefter varit snabb och att index i mitten på förra veckan var tillbaka på samma nivå som den 14 januari.

Risk för fallande råvarupriser

Frågan är förstås om optimismen är överdriven. Till stor del hänger Brasiliens ekonomiska utveckling på efterfrågan på olika råvaror, eftersom Brasilien är ett stort land med stora naturtillgångar. För ett par veckor sedan pekade jag på 5 argument för att det är stor risk att råvarupriserna är på väg nedåt (i ”Varning för guldfonder”, länk ovan till höger). Och om råvarupriserna faller kraftigt framöver så kommer det rimligen att slå hårt mot Latinamerikafonderna.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar