Som svensk var utvecklingen svår att förstå. Svensk ekonomi utvecklas bra, men från en topp i juli har Stockholmsbörsen följt börserna i New York brant nedåt det senaste halvåret. Samtidigt har många aktiemarknader i resten av Europa klarat sig bra.
Toppar de senaste två månaderna
Tyskland är ett tydligt exempel – exportland precis som Sverige – MSCI Germany steg 25 procent förra året räknat i kronor (och he
la 32 procent i dollar). MSCI Finland steg 37 procent. Ryssland upp 16 procent. Turkiet 61 procent. Och i samtliga dessa fall nåddes en ny topp i december eller till och med under den senaste månaden.
Samtidigt backade USA-index 2 procent förra året (omräknat i kronor) och MSCI Sweden föll 7 procent. Och toppen under förra året för Stockholm och New York nåddes redan i somras, nedgången har redan pågått drygt ett halvår. En rimlig tolkning för en månad sedan var att majoriteten på aktiemarknaden räknade med att vissa länder skulle klara sig bättre än tidigare förväntat, medan till exempel Sverige skulle få problem.
Svagare tillväxt i Tyskland
Men för tre veckor sedan, tisdag 15 januari, hände något. På bara sex börsdagar föll MSCI Germany med 16 procent. Även flera andra aktiemarknader som tidigare klarat sig bra, till exempel Bombay och Moskva, föll plötsligt mycket kraftigt. De exakta orsakerna är som vanligt mycket svåra att veta säkert – men en rimlig gemensam nämnare tycker jag verkar vara nyheter om en konjunkturförsvagning även i Europas största ekonomi, Tyskland.
För när vare sig Japan eller Tyskland klarar sig undan smittan från USA – varför skulle då något annat land kunna behålla de senaste årens rekordhöga globala tillväxt?
Alltså följde MSCI Östeuropaindex med nedåt och föll hela 18 procent mellan 14 och 23 januari. De senaste två veckorna har en svag återhämtning skett, men gårdagens ras i New York har givit en ny nedgång, så de svenska Östeuropafonderna är nu i snitt tillbaka strax under nivån för ett år sedan.
Tänkvärt är också att skillnaderna nu är små mellan Rysslandsfonder och fonder som enbart investerar i Centraleuropa eller Balkan. Tidigare har skillnaderna varit stora och varierat mellan åren (mer om det i ”Pendeln svänger årsvis”, länk ovan till höger). Dessutom är den globala smittan ännu tydligare än under tidigare branta ras, till exempel 2002, då Moskvabörsen ofta gått sin egen väg.
Fortfarande hög värdering
Men i ett längre perspektiv är värderingen fortfarande hög. Jämfört med för tre år sedan är uppgången per 5 februari fortfarande mellan 42 procent (Baltikum) och 195 procent (Ryssland) för de svenskregistrerade fonder som investerar i Östeuropa. För tre år sedan var världsekonomin mitt i en högkonjunktur, så trots den senaste månadens nedgång är det uppenbart att det fortfarande finns mycket optimism inbakad i dagens aktiekurser.