Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

USA-oro slår mot IT-fonderna

Dåliga nyheter från USA och rädsla för nedskrivningar i boksluten har gjort att IT-fonderna backat 10 procent på bara två veckor.

Jonas Lindmark 2008-01-16 | 15:36
Facebook Twitter LinkedIn
Under första halvan av januari har IT-fonderna i snitt backat 10,5 procent och all värdeökning de senaste 2,5 åren har gått förlorad.

Ett bevis på bredden i nedgången, som visar att orsakerna finns utanför IT-branschen, är små skillnader mellan olika typer av fonder inom Morningstars kategori ”Branschfonder, ny teknik”. Av de 18 fonder som är registrerade i Sverige har alla utom fem förlorat mellan 9 och 12 procent av marknadsvärdet från nyår fram till 15 januari. Störst ras rapporterar SEB Internetfond (minus 16 procent).

Minst är nedgången de första två veckorna för Banco Teknik & Innovation (ned 5 procent). Men denna fond är

samtidigt förra årets största förlorare i kategorin, minus 23 procent under 2007.

Svagare dollar

Den dåliga värdeutvecklingen de senaste 30 månaderna beror främst på att flertalet stora IT-bolag finns i USA och att dollarkursen har backat kraftigt. Från en topp kring 8,20 kronor i november 2005 har dollarn backat till dagens nivå kring 6,35 kronor – ned 23 procent. Även svenska teknikbolag påverkas negativt, bland annat för att exportorder i dollar blir mindre värda.

För amerikanska investerare, som ser utvecklingen i dollar, är därför trenden betydligt bättre och nedgången för IT-börsen Nasdaq är fortfarande liten i ett 5-årsperspektiv. Trots nedgången sedan en topp i början på november är uppgången fortfarande i snitt 75 procent sedan januari 2003. Och räknat i dollar är Nasdaq nu på samma nivå som i början av 2007, innan kreditkrisen i USA.

Recession i USA

Majoriteten placerare verkar ha ändrat åsikt den senaste månaden. Under 2007 utvecklades IT-fonderna klart bättre än både Stockholmsbörsen och snittet bland globalfonder. Avkastningen på i snitt 4 procent förra året var inte hög, men klart bättre än Sverigefonderna som i snitt backade 4 procent.

Men trots att dollarn legat stabil den senaste månaden, så har IT-aktier dragits med fullt ut i den senaste tiden ras. Orsaken till raset de senaste två veckorna, för både Stockholmsbörsen och IT-fonder, är rimligen främst dåliga nyheter från USA. Fallande bostadspriser orsakade en kreditkris där i augusti och nu slår de även mot hela den privata konsumtionen. Dessutom väntar nog många oroligt på boksluten för 2007, där revisorerna kan tvinga fram nedskrivningar även hos IT-företag som satsat fel på kreditmarknaden.

[denna kommentar skrevs åt Computer Sweden 2008-01-16 och publicerades 23 januari på Morningstar]

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar