Hittills under år 2007 till och med 13 november har Nasdaq därmed klättrat 11 procent räknat i dollar. Samtidigt har dock USA-dollarn backat från 6,85 kronor vid årsskiftet till omkring 6,30 den här veckan – en nedgång på 8 procent.
Svenska IT-fonder har därmed inte alls stigit lika mycket räknat i svenska kronor. Efter den senaste veckans nedgång på
7 procent har de svenskregistrerade fonderna i Morningstars kategori ”Ny teknik” bara stigit 3 procent sedan årsskiftet. Men det är bättre än Sverigefonderna (som efter den senaste månadens nedgång är på svagt minus) och även aningen bättre än genomsnittet bland svenska globalfonder.
Revansch under hösten
Efter att ha varit förlorare under både 2004, 2005 och 2006 har det tidigare i höst verkat som att IT-fonderna skulle ta revansch i år. Från början av juni till början av november har IT-aktier utvecklats klart bättre än flertalet andra branscher. Förlorare under den globala kreditoron har varit finansbranschen. Även andra branscher som är starkt beroende av bostadspriserna och privat konsumtion (t ex byggbranschen, bilindustrin och detaljhandeln) har fått se kraftigt fallande aktiekurser.
Men förra veckan ökade plötsligt oron att svagare privat konsumtion och ökade kreditförluster även kommer att slå mot IT-branschen. En bidragande faktor verkar vara ett vittnesmål i kongressen torsdag 8 november av Ben Bernanke, chef för den amerikanska centralbanken Federal Reserve, om de ekonomiska framtidsutsikterna. Ben Bernanke rapporterade att tillväxten i USA totalt sett var stark under tredje kvartalet, men att ekonomin i framtiden ser ut att försvagas. Stramare kreditgivning, höga energipriser och fortsatt fallande bopriser slår mot människors framtidstro och ger minskad konsumtion. I nästa steg kan lägre tillväxt även ge lägre IT-investeringar.
Men gårdagens branta återhämtning, Nasdaq upp 3,5 procent på en enda dag, visar samtidigt att det finns gott om optimister. Och även efter den senaste veckans nedgång, så har Nasdaq utvecklats bättre hittills i år än något av de föregående tre kalenderåren, då uppgången aldrig nådde över 10 procent räknat i dollar. Även 2004 och 2006 föll dollarn kraftigt, så räknat i svenska kronor gav IT-fonderna värdeminskning båda dessa år. Men ännu finns alltså visst hopp att 2007 blir ett år då IT-fonderna utvecklas bättre än snittet bland aktiefonder.
[denna kommentar skrevs åt Computer Sweden 2007-11-14 och publicerades 21 november på Morningstar]