Uttalanden från Feds direktörer de senaste veckorna har gjort att finansmarknaderna runt om i världen har räknat med en första sänkning vid mötet i går. De flesta experter både argumenterade för en sänkning på 25 punkter och trodde att den första sänkningen skulle bli så stor.
Men sänkningen blev dubbelt så stor: 50 punkter.
Och aktiemarknaderna har reagerat på den oväntade nyheten med rejäl uppgång. Börserna i New York steg över 2 procent i går kväll, Tokyo klättrade ännu mer i morse och Stockholmsbörsen har när detta skrivs stigit 3 procent.
Negativt för värdet på aktier
Kanske förklaras den positiva reaktionen med psykologiska argument, alltså med att majoriteten på aktiemarknaden kallt räknade med att tillräckligt många andra skulle se nyheten som positiv. Fundamentalt är det dock svårare att hitta argument för att en brantare räntesänkning är positiv för värdet på aktier. Signalen från Fed är att försvagningen av USA-konjunkturen är tydlig och brant, samt att framtidsutsikterna tydligt försämrats på bara sex veckor. Ytterst avslöjande är de avsnitt om tillväxt och resursutnyttjande som tagits bort i Feds uttalande i går jämfört med uttalandet 7 augusti, då det föregående Fed-mötet beslöt att behålla oförändrade räntor (länkar till höger).
Ett sätt att visa det orimliga fundamentalt sett är att granska tidigare reaktioner på den motsatta åtgärden från Fed. Under perioden från juni 2004 och två år framåt när Fed upprepade gånger höjde sina räntor, då steg samtidigt aktiemarknaderna kraftigt, eftersom räntehöjningarna var en bekräftelse på goda tider och hög tillväxt i ekonomin. Och om räntehöjningar för att bromsa hög tillväxt är positivt, då kan inte gärna motsatsen (en plötslig brant räntesänkning för att bromsa en oväntat konjunkturnedgång) också vara fundamentalt positiv för värdet på aktier.
De närmaste veckorna så tror jag att den fundamentala reaktionen på beskedet om sämre tider kommer att få allt större tyngd. Samma mönster inträffade i januari 2001. Då gjorde Fed oväntat både en första och en andra sänkning av sina styrräntor med vardera 50 punkter och aktiekurserna reagerade först positivt. Men därefter, under de kommande två veckorna, föll aktiemarknaderna kraftigt både i New York och globalt (se "Lita inte på papegojorna", länk ovan till höger).
Resten av världen
Redan nu syns andra reaktioner som talar för sämre tider i USA. Guldpriserna steg i går till nya rekord. Dollarn har även försvagats ytterligare mot både kronan och euron. Och oljepriserna räknade i dollar fortsätter att ligga på rekordhög nivå.
Dessutom är en brant konjunkturnedgång i USA rimligen dåliga nyheter även för aktiebörserna i resten av världen. De senaste åren har samvariationen mellan olika aktiemarknader ökat brant, vilket beror på globaliseringen som både ökat världshandeln och gjort många börsföretag mer multinationella. Till exempel har många svenska företag nu en större del av både tillgångar och försäljning i USA. Och ökad efterfrågan från amerikanska konsumenter har drivit på tillväxten globalt de senaste åren.
Den oväntat stora räntesänkningen i USA är alltså negativ information för alla typer av aktiefonder.