Vi håller på med uppdateringar av Portföljhanteraren. Den blir tillgänglig igen så snart som möjligt. Tack för ditt tålamod.

Starkare yen gynnar Tokyo

Aktiekurserna svänger dramatiskt även i Japan. Men starkare yen kompenserar och skulle yenen återhämta sig ytterligare kan effekten bli stor.

Jonas Lindmark 2007-08-22 | 13:59
Facebook Twitter LinkedIn
Svenska aktiefonder har i snitt tappat 8 procent i värde den senaste månaden, fram till 21 augusti. Under samma period har de svenskregistrerade Japanfonderna bara backat 3 procent.

Till stor del är förklaringen en valutaeffekt, för MSCI Japanindex har tappat betydligt mer räknat i yen, men samtidigt har yenen på bara en månad stärkts med 11 procent mot den svenska kronan.

Tokyobörsen nervös

Uppenbart är att aktiemarknaden är mycket nervös även i Japan. Fredag 17 augusti föll Tokyobörsen mer än 5 procent, en nedgång som därefter nästan helt har återhämtats på bara två dagar.

Dessutom är den politiska

utvecklingen i Japan oklar, efter den dramatiska förlusten för regeringspartiet LDP i valet till överhuset den 29 juli. Hösten 2005 lovade premiärminister Junichiro Koizumi fortsatta reformer och vann en övertygande seger. Men hans efterträdare Shinzo Abe har misslyckats att leva upp till förväntningarna, plus att en rad skandaler har skadat förtroendet för LDP-regeringen. Väljarnas dom är hård, för första gången sedan partiet grundades 1955 har LDP förlorat makten i överhuset. Enligt The Economist är problemet att oppositionen troligen skulle vara lika dålig på att regera.

Men det är knappast den politiska utvecklingen som förklarar börsnedgången i Tokyo och den branta återhämtningen för yenen. Orsaken till trendbrotten för en månad sedan är rimligen den globala utvecklingen, där oro på kreditmarknaden har spridit sig från ”subprime-mortgage” i USA till andra typer av låntagare, till andra världsdelar, samt till aktiemarknaden.

Låga räntor, på väg att stiga

Argument för att satsa på Japanfonder är främst att japanska aktier tidigare ofta gått sin egen väg, de följde inte flertalet andra aktiemarknader uppåt förra året och kan nu istället överraska uppåt. Dessutom är den japanska yenen fortfarande lågt värderad enligt många valutaexperter.

Bakgrunden är att Japan under många år haft extremt låga räntor, ett försöka att stoppa den deflation (fallande priser) som orsakats av fastighetskrisen på 1990-talet. Förra året steg konsumentprisindex för första gången på länge och centralbanken har i år långsamt börjat höja den korta räntan, som dock fortfarande ligger kvar på 0,5 procent. Så låga räntor har lockat många spekulanter (både i Japan och i resten av världen) att försöka tjäna på att låna billigt i Japan och placera i tillgångar med bättre värdeutveckling på andra håll i världen. Detta har bidragit till ett utflöde av japanska yen, som i sin tur har sänkt värdet på valutan. I takt med att Japan får en normal inflation kommer dock räntorna i landet att stiga.

Ytterligare ett problem nu är att den globala ekonomin verkar bromsa in, även om det är oklart hur stor effekt svagare tillväxt i USA och kreditoron har på övriga länder och branscher. Japan har visserligen en stor exportsektor, men totalt sett är landet mer oberoende än de flesta andra industriländer.

Starkare yen

Den senaste månadens branta trendbrott har rimligen tvingat många spekulanter att ifrågasätta sina positioner och skulle yenen fortsätta att stärkas så kan uppgången bli självförstärkande, i takt med att allt fler begränsar sina förluster eller försöker tjäna på en starkare yen. Det blir dock knappast en stabil resa uppåt, eftersom både aktiemarknaden och kreditmarknaden är full av oro. Men om yenen återhämtar sig ytterligare så kan effekten på Tokyobörsen bli stor.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar