Under de senaste tre månaderna är det några av de mindre aktiemarknaderna i Europa som varit vinnare. MSCI Europaindex har stigit 2 procent i euro, medan uppgången i Norge är 12 procent, Finland 9 procent och Portugal 9 procent fram till 18 juli.
Undantaget bland de stora aktiemarknaderna är Tyskland, där positiv statistik visar att tillväxten har ökat och Frankfurtbörsen har reagerat med en uppgå
ng på 5 procent. Delvis kan utvecklingen beror på skillnader i branschvikter – tysk verkstadsindustri är stark medan läkemedelsbolagen dominerar i Schweiz och har givit börsnedgång där.
Även i resten av Europa har den ekonomiska tillväxten ökat och under år 2007 pekar prognoserna på högre tillväxt än i USA och Japan. Delvis beror framgången på exportframgångar för främst Tyskland, men även de nordiska länderna.
Europa behöver reformer
The Economist varnar dock i sitt senaste nummer (12 juli) för att uppgången till stor del beror på stark konjunktur i resten av världen under perioden 2003 till 2006, som till slut har smittat av sig på Europa. Behovet av genomgripande ekonomiska reformer för att skapa förutsättningar för fortsatt stark tillväxt finns kvar.
Enligt The Economist är ett stort problem för Europa att arbetsmarknaden har två nivåer, en för ”insiders” som har stor trygghet och kan kräva högre löner utan att riskera sina jobb, en annan för ”outsiders” som har tillfälliga anställningar eller jobbar deltid och saknar trygghet.
Hittills har ekonomiska reformer främst skett under kriser: i Storbritannien 1979, i Nederländerna 1982, i Irland 1987 och i de nordiska länderna i början på 1990-talet. Men det är förstås enklare för länder att ha råd med reformer under bra tider, så det är nu som Tyskland, Frankrike och Italien borde följa efter. Men samtidigt är det svårare för politikerna att få sina väljare att acceptera reformer under goda tider.