Samtidigt har dock dollarkursen fallit tillbaka. Under första kvartalet stärktes dollarn från 6,85 till 7,00 kronor, men under april kom en brant försvagning ned till som lägst 6,69 kronor. Även mot euron har dollarn åter försvagats under april och nått nära bottenrekordet 1,37 dollar per euro i december 2004. Ur svenskt och europeiskt perspektiv har därför trendbrottet på USA-börserna inte alls varit lika tydligt.
rticleAD">
I bakgrunden finns statistik som visar en fortsatt försvagning i den ekonomiska tillväxten i USA. Enligt den första preliminära rapporten var BNP-tillväxten under första kvartalet bara 1,3 procent (något jag varnade för redan i mars i ”Fortsatt lågkonjunktur i USA”).
Inflationen och byggsektorn fortsätter också att oroa. FOMC-mötet i går gav beskedet att centralbanken Fed fortsätter att hålla styrräntan oförändrad på 5,25 procent. Oron för ökad inflation står kvar som det främsta hotet (länk ovan till höger).
Fyndköp
En förklaring till uppgången på USA-börserna är rimligen fyndköp. Dollarnedgången gör att amerikanska aktier blir billigare både för utländska placerare och jämfört med konkurrenter i Europa. Dessutom har de amerikanska storföretagen i snitt ungefär en tredjedel av sin verksamhet utomlands, så fallande dollarkurs betyder att vinster och tillgångar utomlands blir mer värda omräknade till dollar.