Revansch för storbolag

Aktier i stora amerikanska börsbolag hängde inte med uppåt under 2006, vilket gav många förlorare bland IT-fonderna. Men 2007 kan ge revansch.

Jonas Lindmark 2007-01-22 | 12:31
Facebook Twitter LinkedIn
Trots återhämtning under hösten blev 2006 ytterligare ett svagt år för IT-fonder. Medan Stockholmsbörsen klättrade 28 procent så föll de 82 IT-fonder som säljs i Sverige i genomsnitt 1 procent räknat i svenska kronor.

Några undantag finns dock. Fonder specialinriktade på telekommunikation klarade sig betydligt bättre. Bäst i denna grupp var Fidelity Telecommunication som steg 20 procent under 2006 tack vare stora innehav i bland annat Vodafone, Telefonica, China Mobile och Telenor.

Småbolag i Europa vinnare 2006

Även små IT-bolag i Europa var bra placeringar. Bästa fond i denna grupp var UBS European Smaller Tech

nology som investerar i riktigt små främst tyska teknikbolag, även inom läkemedel och service, och steg 27 procent. Den nästan helsvenska fonden Enter Mobile Internet var fyra från toppen under 2006 med Ericsson som största innehav, men bland de tio största finns även några udda innehav i en teknikportfölj, till exempel Avanza och MTG.

De bredaste IT-fonderna kallas ”Time” (Telecom, Information, Media och Entertainment) och tre sådana säljs i Sverige. Skillnaden i avkastning visar tydligt vilka typer av aktier som inte hängde med upp förra året. Michael Östlund Time klarade året bäst med en avkastning på 12 procent, med fokus på små svenska teknikbolag som Tradedoubler, AcadeMedia och Axis. Även Skandia Time Global klarade sig bättre än snittet, tack vare inslag av bolag med högre risk som Yahoo, TomTom, Comcast och Sonus. Den tredje fonden Kaupthing Time föll däremot 11 procent, främst därför att förvaltaren satsat hårt på stora amerikanska hårdvarubolag som inte steg tillräckligt för att kompensera att dollarkursen föll 14 procent förra året.

Den största och mest sålda svenska IT-fonden, Robur Contura, hade ett svagt år och föll 7 procent. Förklaringen är främst stora amerikanska bolag av tre typer: mjukvaruföretag som Microsoft och Oracle, hårdvaruföretag som Cisco och HP, samt läkemedelsbolag som Johnson & Johnson och Pfizer. Contura var vinnare under 1990-talet, men har utvecklats sämre än snittet bland IT-fonderna tre av de fyra senaste åren.

Revansch för storbolag

Hittills under 2007 finns inga tydliga tecken på vad som blir årets trend. De flesta IT-fonder har stigit 3-4 procent, ungefär lika mycket som dollarn har stigit mot kronan, och ganska exakt som världsindex. Men flera experter spår att 2007 kommer att ge revansch för både storbolag och tillväxtbolag. Om det stämmer så gäller den revanschen särskilt förra årets förlorare bland IT-fonderna.

[denna kommentar skrevs åt Computer Sweden 2007-01-22 och publicerades drygt två veckor senare på Morningstar]

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar